Káva, alkohol i kynuté pečivo. Fermentace není jen kimči, kvašením se vyrábí také léky a umělá hmota

2. září 2022

Kvašení je v módě. Než začala být fermentace v Česku hitem, začala o ní zhruba před deseti lety psát Zuzana Ouhrabková. Její blog se postupem času stal stránkou, kterou člověk při hledání informací o fermentaci na internetu nemůže minout. „Kimči je obří trend. V tuhle chvíli ale jede taky kombuča, neboli zkvašený čaj,“ říká Ouhrabková a dodává, že se v současné době experimentuje s ledasčím – ve světě fermentace je stále co objevovat.

Vděčným zdrojem pokusů je podle Ouhrabkové například kropidlák rýžový, který „umí žrát tuky, sacharidy i bílkoviny“. Tahle kulturní plíseň dala vzniknout mimo jiné sójové omáčce, saké nebo rýžovému octu. Bez fermentace bychom nicméně neměli ani kávu, kynuté pečivo nebo alkohol. „Pomocí mikrobiálních kultur se připravuje také spousta léků, ale třeba i umělé hmoty,“ vyjmenovává přínosy kvašení autorka blogu Zkvašeno.

Propagátorka fermentace Zuzana Ouhrabková

A jak je to s fermentovanou zeleninou a jejím vlivem na lidské zdraví? „Jediné, co spolehlivě můžeme říct, je, že pokud člověk jí více vlákniny, bude mít pestřejší a stabilnější trávicí trakt. Všechna ostatní tvrzení o tom, že kdo jí kimči, bude zdravější, jsou marketingové fráze, které se povětšinou nedají spolehlivě dokázat,“ vysvětluje Ouhrabková.

Jak vypadá fermentační cyklus a čím skončí, pokud mu necháme volný průběh? Kam se poděly tradiční české kvašáky a s čím nakládají v Ázerbájdžánu švestky? Poslechněte si celý rozhovor s propagátorkou kvašení Zuzanou Ouhrabkovou!

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.