Každá lavička a hřiště dnes potřebují spoustu certifikátů. Jsme změkčilí, říká architekt David Kraus

17. březen 2021

David Kraus mluví v Bourání o tom, že veřejná prostranství nepotřebují předesignovaný mobiliář, ale spíš trochu punku a syrovosti. A proč je lepší navrhovat sklad než vilu.

Láska, rozhovor, odvaha… Sofijské náměstí v Modřanech dostalo novou dlažbu a v ní jsou vydlážděna slova. „Jsou to taková základní hezká slova, která udržují společnost pohromadě. Věřím na energii slova,“ říká David Kraus. Bylo prý trochu těžké prosadit to u investora, což byla městská část Praha 12 – hlavně slovo láska prý budilo rozpaky. „Jako kdyby na slově láska bylo něco trapného,“ směje se David Kraus.

David Kraus vede studio Architektura s.r.o. Navrhli už řadu rodinných domů a vil, dvě školky, ale dělají i projekty, které jsou tak trochu na okraji architektury. Postavili například betonárku. Tahle drsná průmyslová stavba z experimentálního betonu jim, k překvapení mnoha kolegů, přinesla v roce 2018 Českou cenu za architekturu. Loni dokončili další neobvyklou zakázku, skladovou halu pro firmu Würth. Kromě toho rekonstruovali právě Sofijské náměstí na sídlišti Modřany a také Komořanské náměstí v nedalekých Komořanech. Na plácky na sídlištích ani na sklady se přitom architekt moc často nevolá.

Betonárka ve Strančicích: pohled na administrativní budovu

Mluvili jsme tedy hlavně o těchto úkolech. Co může architekt přinést na sídliště? Jak by se dala oživit podobná zanedbaná a zpustlá prostranství? Kdo je má navrhnout a za kolik? Chce to architektonickou soutěž? A jak je vůbec najít?

David Kraus v improvizovaném studiu Radia Wave

„Důležité je ta místa vidět, i když vypadají nenápadně, uboze a nikterak,“ radí David Kraus všem. A když si jich všimnete, dát o tom vědět lokálním politikům. A prosazovat, aby je s rozumným rozpočtem upravili.

Mluvili jsme i o dalších projektech ateliéru Architektura s.r.o. O investorech, kteří mají vize i peníze – mají na ně prý docela štěstí. O tom, jaké má výhody a nevýhody vést ateliér sám – David Kraus nikdy neměl společníka. O betonu. O novém skladu. O budoucnosti logistických areálů, na nichž architekt vidí růst houby, zeleninu nebo hmyz k jídlu. A o tom, že má rád celospolečensky užitečná zadání. Takže příště by radši dělal vilu nebo sklad? „Radši sklad,“ říká David Kraus.

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.