Každý druhý kuřák se po 10 letech a krabičce denně prokouří k chronické obstrukční plicní nemoci

20. listopad 2023

Doc. MUDr. Vladimír Koblížek,  Ph.D., přednosta plicní kliniky Fakultní nemocnice v Hradci Králové je hostem naší radioporadny. V listopadu si připomínáme Světový den chronické obstrukční plicní nemoci, který má  zvýšit povědomí o této nemoci a zároveň informovat o prevenci.

Vladimír Koblížek ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

Při chronické obstrukční plicní nemoci se zužují dýchací cesty a také se mu říká kuřácké astma. To znamená, že jde o dýchací problémy, které postihují především kuřáky?
Ano, je to tak. Zhruba každý druhý kuřák, který kouří aspoň 10 let jednu krabičku cigaret denně, tak se k té nemoci prokouří. Ale kouření rozhodně není jediným vyvolávajícím faktorem, čili je to multifaktoriální choroba, která vzniká zejména u starších lidí.

Čtěte také

Ale teď už víme, že vzniká i u mladších osob, zejména pokud byli jako děti vystaveny špatnému ovzduší, případně pokud se narodili předčasně s nízkou porodní vahou, byli v inkubátoru a měli první rok života nějaké nemocniční infekce, byli léčeni v nemocnici pro zápal plic či bronchitidu.

Máme tedy mnoho rizikových skupin lidí, u kterých může dojít k chronické obstrukční plicní nemoci ve středním, někdy dokonce i v mladším věku. Obecně se říká, že je tohle onemocnění spojeno s destrukcí plíce při dlouhodobé škodlivé inhalační expozici. To znamená, pokud člověk dlouho špatně vdechuje, má pak poškozenou plíci.

Zdravější kouření nastává jedině v případě, že se kuřák kouřící klasické cigarety, věnuje odvykání kouření a léčbě závislosti.
Doc. MUDr. Vladimír Koblížek, Ph.D., přednosta plicní kliniky Fakultní nemocnice v Hradci Králové

Dnes je ale mnoho variant, řekněme v uvozovkách, řekněme, zdravějšího kouření. Týká se to i toho?
Zdravější kouření nastává jedině v případě, že kuřák kouřící klasické cigarety se s pomocí adiktologa nebo někoho, kdo tomu rozumí, věnuje odvykání kouření a léčbě závislosti. Poněvadž kouření je těžká závislost. Pouze v tomto případě jde o zdravější alternativu kouření.

Čtěte také

Bohužel v České republice, a nejen u nás, nastala exploze silné reklamní kampaně na bezdymný tabák, které se téměř nedá uniknout. Tabák je pouze zahřívaný a nehoří. Nebo na alternativy, které obsahují nikotin. Tedy to, na čem je člověk závislý, a k tomu různé příměsi.

Ovšem tohle všechno, včetně elektronických cigaret, je zdravější u lidí, kteří to mají na odvykání kouření. Ale bohužel v Čechách to používají lidi i když začínají s kouřením. Tedy vrhají se do závislosti na nikotinu buď prostřednictvím elektronických cigaret nebo zahřívaného tabáku. A ty, kteří nekouřili, to rozhodně není nic zdravého.

Je těžké s některými pacienty něco dělat. Je ovšem fakt, když jim vysvětlíme, kde je problém, tak se část z nich těžké závislosti zbaví.
Doc. MUDr. Vladimír Koblížek, Ph.D., přednosta plicní kliniky Fakultní nemocnice v Hradci Králové

Bohužel, co vidíme v reálné praxi, tak jsou pacienti, kteří kouří reálné cigarety, pak kouří ty v uvozovkách zdravější, ty elektronické, kouří zahřívaný tabák a mají ještě k tomu i marihuanu a přidávají si vodní dýmky, takže pak takový kuřák má pět zdrojů a říká si, že si v podstatě ty nezdravé cigarety ředí.

Pak je ale těžké s takovým pacientem něco dělat. Je ovšem fakt, když pacientům vysvětlíme, kde je problém, tak část z nich se těžké závislosti zbaví.

Bavíme se o chronické obstrukční plicní nemoci. Tak pro nás laiky, když tedy dochází ke zužování dýchacích cest, jakým procesem se to děje?
Je to proces, který je popsán v posledním světovém doporučení jako abnormalita plic, což je takové obecné vyjádření.

Čtěte také

Představíte-li si tuto místnost, tak kdybychom to tady probourali a místnost nafoukli asi o polovinu, zvětšili na celé studio Českého rozhlasu, a naházeli strašný nepořádek do chodeb, které tady máme zhruba ve zkratce takové komplexní postižení u takových pacientů.

Oni mají destrukci plicních sklípků, rozfouknutou plíci, která je větší, ale pracuje hůře. Na těch chodbách, to jsou průdušky a průdušinky, je hlen, hnis, oteklé sliznice, takže člověk opravdu velmi špatně vydechuje i nadechuje, nemůže v podstatě podstoupit žádnou zátěž. Vadí mu zpočátku chůze do schodů, pak už mu ale vadí i jen rychlejší chůze po rovině. A jsou pacienti, kterým dokonce vadí, když jdou z kopce.

Celou plicní radioporadnu s doc. MUDr. Vladimírem Koblížkem, Ph.D., přednostou plicní kliniky Fakultní nemocnice v Hradci Králové, ohledně chronické obstrukční plicní nemoci, si můžete poslechnout v našem audioarchivu.

autoři: Jana Kudyvejsová , baj
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.