Každý má svého Kafku – ukazuje výstava v DOXu

12. únor 2024

Na otázku, co všechno je kafkovské a jakou reflexi Franze Kafky můžeme najít v dílech vizuálních umělců odpovídá výstava KAFKAESQUE. Přímou či nepřímou inspiraci Kafkovou literaturou a životem máme možnost vidět ve zpracování špičkových domácích i zahraničních umělců, jako jsou například David Lynch, Mat Colishaw, Jake a Dinos Chapmanovi, Jaroslav Róna, Siegfried Herz a mnoho dalších. O vzniku výstavy si s kurátorem Ottou M. Urbanem povídá David Pomahač.

DOX KAFKAESQUE|  Jaroslav Róna – Franz Kafka v Terstu, Kafka in Trieste, 2020

Výstava KAFKAESQUE bude v pražském Centru současného umění DOX probíhat do 22. září. Na komentovanou prohlídku výstavy s kurátory se můžete vydat 22. února od 18.00. 

Vystavující umělci: Josef Bolf, Bratři Quayové, Pavel Büchler, Mat Collishaw, Vladimír Doležal, Rowynn Dumont, Martin Gerboc, Douglas Gordon, Matouš Háša, Gottfried Helnwein, Siegfried Herz, Jake a Dinos Chapmanovi, Magdalena Jetelová, David Lynch, Volker März, Stefan Milkov, Jan van Oost, Wolfgang Pavlik, Viktor Pivovarov, Nil a Karin Romanovy, Jaroslav Róna, Nicola Samori, Marek Schovánek, Liou Sia, Jakub Špaňhel, Jan Švankmajer, Johan Tahon, Mark Ther, Alexander Tinei, Maciej Toporowicz

Kurátoři: Otto M. Urban, Leoš Válka, Michaela Šilpochová

Kurátor Otto M. Urban v ArtCafé
Spustit audio

Související