Každý týden vyjde alespoň jedna kniha o Šumavě. Jejich velkou přehlídkou je festival Šumava Litera

12. listopad 2023

Máte rádi Šumavu? Vydáváte se na túry do hor nebo vás zajímá její minulost, mnohdy temná a pohnutá, a přece tak vzrušující? Rádi o Šumavě čtete? Pokud ano, mohl by vás oslovit festival Šumava Litera, jehož devátý ročník vyvrcholí ve Vimperku.

Jak podotýká Jan Cempírek, spisovatel a zároveň jeden ze zakládajících členů festivalu, Šumava je sama o sobě literárním fenoménem. „Ročně vyjde přibližně šedesát knih o Šumavě, každý týden alespoň jedna. A tím nemyslím turistické průvodce, ale opravdu literaturu, poezii, beletrii a publicistiku,“ připomíná.

Neutichá zájem ze strany autorů, které Šumava inspiruje, ani ze strany čtenářů, kteří knihy o Šumavě stále kupují. „Kolem roku 2013 proto přišel Petr Čmerda, vydavatel elektronických knih, s nápadem, že Šumava by si zasloužila literární akci. Oslovil mě a nakladatele Ivo Stehlíka a festival jsme založili,“ vzpomíná Jan Cempírek.

„Už v té původní fázi jsme chtěli, aby si festival vydobyl určité renomé a stal se pilířem šumavského literárního života, takovou výkladní skříní šumavské literatury. To se, myslím, povedlo. Postupem času se to rozrostlo do opravdu velké akce, která se rozkročila do tří částí Šumavy. Myslím si, že Šumava Litera má před sebou skvělou budoucnost,“ dodává.

Rozhovor s Janem Cempírkem o festivalu Šumava Litera si poslechněte v kulturním magazínu Kavárna.

Spustit audio

Související