Každým dnem je pro mě těžší a těžší být reprezentantkou a ochránkyní přírody, říká Jani Silva

14. prosinec 2020

Jani Silva je farmářkou a bojovnicí za přírodu a životní prostředí, původem z oblasti Putumayo v Kolumbii. Její činnost vyvolala reakce několika ropných společností těžících v této oblasti, a nyní se dokonce skrývá před výhružkami smrtí.

„Ve venkovských zemědělských oblastech není žádná záruka dodržování práv jejich obyvatel. Nemáme cesty, které by propojovaly vesnické osady. Ty, které se staví, jsou jenom pro ropné společnosti. My se přepravujeme po řece, ale je to nákladné a v důsledku pak i velice drahé pěstovat zemědělské produkty,“ říká Jani a dodává: „Kolumbijská vláda ropným společnostem naše území věnuje. Nejenom to, vláda společnosti vyzývá, aby sem přišly a dělaly si, cokoliv se jim zlíbí. A posílá na území vojenské jednotky, aby chránily ropné plochy.“

Čtěte také

Jani je jednou z tváří kampaně Amnesty International, která usiluje o to, aby se všude po světě více upozorňovalo na podobné nespravedlnosti a lidé ze široké společnosti mohli svým hlasem tyto snahy podpořit. Žena propojuje lidskoprávní a environmentální aktivismus a stojí v čele Asociace pro integrální a udržitelný rozvoj Amazonské perly (ADISPA). Jejich hlavní iniciativou je, aby se začalo pěstovat a vyrábět zodpovědně vůči okolní přírodě.

Co je to Amazonská perla? A kdo se spojuje na její ochranu? Poslechněte si celý rozhovor Nikoly Benčové.

Rozhovor vznikl ve spolupráci s kampaní Amnesty International a vydáváme jej v Mezinárodní den pro lidská práva, který je také datem, kdy má v jejich případu zaznít finální rozsudek.

autor: Nikola Benčová
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.