Kdo platí za západní blahobyt? Vykořisťovaná Saša Uhlová na poli, v hotelu i v domácnostech

8. březen 2024

Jakou cenu má blahobyt západní Evropy? I na tuto otázku se snaží odpovědět dokumentární film už sehrané dvojice Apolena Rychlíková – Saša Uhlová s názvem Hranice Evropy. Saša Uhlová je novinářka, která ve svých článcích a reportážích poukazuje na společenské nerovnosti a nespravedlnosti, a zároveň je hlavní protagonistkou zmíněného dokumentu. V Mozaice jsme o dokumentu mluvili s režisérkou Apolenou Rychlíkovou.

 „V letech 2016 a 2017 jsme se Sašou udělaly takový velký projekt textů Hrdinové kapitalistické práce a mého filmu Hranice práce, který pojednával o tom, jakým pracovním a mzdovým podmínkám čelí pracující chudí lidé v Česku. A během toho natáčení jsme si uvědomovaly, že je tam jedna hranice, za kterou se Saša nemohla dostat, ačkoli se stala jednou z těch pracujících. A to byla hranice lidí, kteří přicházeli z Východu pracovat sem. A ona jejich strašné pracovní podmínky, kdy v práci zůstávali dvojnásobně dlouhou dobu, neměli sociální ani zdravotní pojištění a živořili v hrozných podmínkách, neměli zajištěné kvalitní bydlení…, jen pozorovala,“ popisuje Apolena Rychlíková. 

Je to film, který má vybízet k větší empatii, citlivosti a nahlédnutí na samozřejmost, se kterou přistupujeme k pracující migraci a k tomu, jakým způsobem se k těmto lidem chováme, jaká jim dáváme práva.

„Naše představa byla taková, že Česko jako země, do které přijíždí pracující migranti a která také vysílá migrující pracovníky, má tu dvojí zkušenost. Takže nám přišlo zajímavé podívat se na západní Evropu pohledem někoho, kdo je tam velmi neprivilegovaný,“ říká Rychlíková.

Co vede lidi k práci v často velmi nedůstojných podmínkách? Jak autorky vybíraly země a konkrétní pracovní pozice, o které se Saša Uhlová ucházela? Jak řešily etickou otázku spojenou s natáčením na skrytou kameru? A co je při natáčení nejvíc překvapilo a s jakými problémy se potýkaly? Poslechněte si celý rozhovor s Apolenou Rychlíkovou. 

autor: nav
Spustit audio

Související