Kdo postaví více kostelů? O sakrálních stavbách z počátku 20. století

Málokdy bylo v tak krátkém období vystavěno tak velké množství sakrálních staveb jako během prvních deseti let 20. století v severních Čechách. Různost církví a jejich vzájemné soupeření dalo právě v této oblasti vzniknout nejen úžasnému množství sakrálních staveb, ale také přálo jejich architektonické rozmanitosti.

Jakkoliv historie druhé půle minulého století zasáhla na území severočeského příhraničí (dnes Ústeckého kraje) destruktivně co do skladby obyvatel a nadlouho přerušila česko-německé vztahy vyznačující se rivalitou, ale také vzájemnou tvůrčí inspirací − dodnes nese každý z tamních kostelů, kostelíků, kaplí či chrámů svůj příběh… Některé z nich vypráví Jana Davidová-Kracíková.

3. díl: Evangeliské kostely – sv. Pavla v Ústí nad Labem a Ježíšův v Trmicích; katolické neobaroko na Střekově a secesní prvky v předlickém Kostele sv. Josefa

Historií i současností sakrálních staveb nás provedou historici Alena Sellnerová, Martina Pavlíková, Martin Zubík a architekt Matěj Páral.

2. díl: Dva velkolepé chrámy ve Varnsdorfu a dva sokové; jubilejní kostel k oslavě panování císaře Františka Josefa v Rybništi

Historií i současností sakrálních staveb nás provedou historici Alena Sellnerová, Martina Pavlíková, Josef Rybánský.

1. díl: Duchcov, Hrob, Třebenice – dotyk secese; evangelické obce, saské peníze i architekti

Historií i současností sakrálních staveb nás provedou historici Alena Sellnerová, Martina Pavlíková, Jiří Bureš, Lukáš Sláma.

autor: DAV
Spustit audio

Související

Více o tématu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.