Kdo si letos odnese hlavní ceny Czech Grand Design 2020? V osmi kategoriích je dohromady v užším výběru nominováno 24 tvůrců

20. duben 2021

Loni si poprvé v historii cen Czech Grand Design odnesla designérka Lucie Koldová hlavní vítězství Grand designérka roku již podruhé. Pro letošní vítěze tak navrhla trofej v podobě zrcadla vyrobeného z různých druhů kovů, které svým metalickým povrchem odráží své okolí. Se zrcadlem ji na letošní vizuál cen vyfotografovala Michaela Čejková Karásková, laureátka loňského ocenění Fotografa roku. Slavnostní vyhlášení proběhne v přímém přenosu na ČT Art ve středu 21. dubna.

Vizuál Czech Grand Design 2020

Velkou šanci má v kategorii Designér roku sympatická dvojice mladých produktových designérů Herrmann & Coufal, kteří jsou v nominacích posledních let již stálicí. Nikdy však hlavní cenu společně nezískali. Jejich promyšlený design každodenních výrobků i autorské konceptuální projekty skvěle reflektují světové tendence a změny, kterými naše společnost a potažmo obor designu prochází. Kromě klasické návrhářské práce totiž rozšiřují své aktivity i směrem ke konceptuálnímu výzkumu. Iniciují a stimulují své okolí k akcím. Například jejich kolekci DIY pro Hornbach tvoří série svítidel, které si každý z vás může podle přiloženého plánku sestavit ze standardních součástek, které v Hornbachu zakoupíte.

Herrmann & Coufal chápou možná mnohem více než jiní tuzemští tvůrci design jako proces, jako zprávu o světě a jako způsob komunikace. Reagují na změny a jako jedni z mála u nás představují nové modely fungování designérských studií. Porazí ostřílené tvůrce ze studia LLEV, nominované za kolekci nábytku Sileencio a doplňků Myceelium z alternativních materiálů či Annu Marešovou se svými menstruačními kalíšky Whoo.de.doo.?      

I v ostatních kategoriích se setkávají ostřílení tvůrci s relativními nováčky. O titul Módního designéra roku soutěží dnes již slavný návrhář Jakub Polanka s mladou designérkou Natalií Dufkovou a miláčkem české módní scény Janem Černým. Podobné věkové rozložení má i kategorie Designér šperku roku. Zdeněk Vacek bojuje se svým debutem po konci jeho legendárního studia Zorya s novými talenty Marií Kobelovou a Ondřejem Stárou.

Nominace Czech Grand Design 2020: fotografie Marie Tomanové

Kontrasty však dominují většině kategorií, včetně Výrobce roku. Zde se o prvenství utkají mezinárodně proslulé firmy Egoé a Lasvit s malou rodinnou tkalcovnou Kubát. Jakou hodnotu má vlastně design? Můžeme srovnávat bombastické sklářské výrobky značky Lasvit, za kterou stojí obrovský finanční kapitál, s plédy a koberci od malé rodinné značky? Uvidíme, stejně tak jako v ostatních kategoriích Objev roku, Ilustrátor roku, Grafický designér roku a samozřejmě čestné ocenění za celoživotní dílo Síň slávy.    

Ať už to dopadne jakkoliv, ceny Czech Grand Design jsou názorným ukazatelem stavu a dalšího směřování českého designu. Kam se vyvíjí a jak reaguje na aktuální tendence a proměny významu a poslání tohoto oboru v našem světě? Já osobně bohužel tyto důležité experimentální tendence v oblasti sociálního, digitálního nebo výzkumného designu u nás až na výjimky příliš nevidím. Tvorbu všech finalistů zároveň představuje výstava Best of: 2020 ve venkovním prostoru pražské Kampy. 

NOMINACE CZECH GRAND DESIGN 2020

DESIGNÉR ROKU – Cena ministerstva kultury ČR
- Herrmann & Coufal
- LLEV
- Anna Marešová

MÓDNÍ DESIGNÉR ROKU
- Jan Černý
- Naniche by Natalie Dufková
- Jakub Polanka

DESIGNÉR ŠPERKU ROKU
- Maria Kobelova
- Ondřej Stára
- Zdeněk Vacek

GRAFICKÝ DESIGNÉR ROKU
- 20YY Designers
- Anežka Minaříková
- Superlative.works (M. Macháček, P. Štěpán, B. Vašák)

FOTOGRAF ROKU
- Daniela a Linda Dostálkovy
- Shotby.us
- Marie Tomanová

ILUSTRÁTOR ROKU
- Jiří Franta
- Eva Maceková
- Veronika Vlková, Jan Šrámek

VÝROBCE ROKU
- EGOÉ
- Lasvit
- Tkalcovna Kubák

OBJEV ROKU
- Ihor
- Cindy Kutíková
- Lappa Studio

 

autor: Adam Štěch
Spustit audio