Kdyby cukr byl bílý zabiják, jsme všichni mrtví, směje se nutriční terapeutka

12. prosinec 2020

Cukr je čirá energie, toho se dá využít. Ale současně má i tu nepříjemnou vlastnost, že při nadměrném příjmu se po něm tloustne, konstatuje nutriční terapeutka Jaroslava Kreuzbergová.

Nadbytečný cukr se v rámci metabolismu přeměňuje na tuk a ukládá v těle. Na obezitu pak navazují zdravotní potíže. Když chceme tloustnutí zabránit, můžeme cukr jíst pouze v přiměřeném množství, které se liší v závislosti na výdeji energie konzumentů.

„Cukroví je teď snadno dostupné. Mám 3 vnuky a u babičky také musí vždycky nějakou mlsotu najít,“ vypráví Jaroslava Kreuzbergová, „děti mají rády sladké. A každý z mých vnuků má úplně jiný poměr k pohybu. Naštěstí rodiče vědí, jak je všechny rozpohybovat. A to je to podstatné. Dovolíme-li si jíst cukr, je třeba ho spálit pohybem. K tomu ostatně čirá energie slouží.“

Tmavý nebo bílý cukr?

Tmavé cukry jsou o trochu prospěšnější, ale většinou mají jinou chuť. „V tmavých cukrech, ať už z cukrové třtiny nebo z řepy, jsou vitamíny a především minerální látky, což je určitá malá přidaná hodnota. Vyznačují se však specifickou příchutí,“ upozorňuje nutriční terapeutka a zároveň varuje před návykovostí na sladké v jakékoli podobě.

Dává Jaroslava Kreuzbergová do vánočního cukroví cukr, nebo ho něčím nahrazuje? Kolik kousků cukroví v jedné porci je přiměřené množství? Může diabetik užívat sladidlo ze stévie? Poslechněte si rozhovor.

autoři: Soňa Vaicenbacherová , Jaroslava Kreuzbergová | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio