Když člověk nedělá zbytečně hlouposti, je každá země v zásadě bezpečná, soudí dobrodruh Jakub Moravec

26. duben 2023

Jak ke jménu přichází zvířata z Toulcova dvora? Jaká je nejlepší strategie pro poznání cizí země? A jak na bezpečné cestování? Další zajímavé rozhovory najdete na webu Rádia Junior.

Dobrodruh, novinář, fotograf a cestovatel Jakub Moravec připutoval i do Klubu Rádia Junior k moderátorce Denise Kimlové. S tou si povídal převážně o svých zážitcích a zkušenostech z cest nebo o práci v neziskové organizaci.

Neziskovka roku

Toulcův dvůr je ekologické středisko výchovy, které získalo ocenění Neziskovka roku. Jedná se o historickou stavbu v Hostivař, která má spojení s dávným šlechtickým rodem Rožmberků.

„Další kapitola se začala psát v devadesátých letech, kdy Emilka Strejčková vymyslela projekt založit tehdy v těch rozpadajících se historických stavbách středisko ekologické výchovy,“ popisuje Jakub. Z Toulcova dvora se tedy stal výukový, veřejnosti přístupný, volnočasový prostor.

Poznávání kultur

Jakub Moravec je vášnivý cestovatel, který navštívil tajuplná místa. Objevuje nepoznané, ale na místa poznaná se rád vrací. „Baví mě pozorovat a vracet se na ta místa, a to je i v souvislosti s tím zájmem o udržitelnost a ekologii. Člověk tam vidí, co se děje, kam se svět posouvá a jak i země, které nebyly tak náročné, dneska chtějí mít nějaký standard, který vidí kolem sebe,“ popisuje. 

Jakub cizí země poznává tak, že se snaží splynout s místními. Dozvídá se tak o jejich zvycích, kultuře i jídle. „Každé místo má své kouzlo, a když se člověk umí koukat, tak ho tam vždycky najde,“ rozjímá.

Bezpečné cestování

V dnešním rychlém světě se otázka bezpečí mění velmi rychle. Proto nelze s přesností říct, která země je bezpečná a která ne. Záleží ale i na našem chování. „Je to o tom, jak se člověk umí v terénu pohybovat, jaký zvolí styl cestování. Když nedělá zbytečně hlouposti a nejde potížím vstříc, tak každá země je v zásadě bezpečná,“ myslí si dobrodruh.

Jestli vás zajímají Jakubovi zážitky z cest, neváhejte a poslechnete si Klub Rádia Junior.

Klub Rádia Junior vysíláme každý den v 19:00. Nenechte si ujít rozhovory se zajímavými hosty >>

Nalaďte si vysílání Rádia Junior online >>

autor: bva
Spustit audio

Související