Když k vám běží nepříjemný pes, otočte se a ignorujte ho, nebo napřaženou dlaní ukažte stop, radí cvičitelka

10. prosinec 2023

Pes vždy není na první pohled nejlepší přítel člověka. I když je ale agresivní, tak pokud se mu ukáže respekt a úcta, může se jeho chování změnit. „Byl na dně a já jsem se k němu musela přiblížit, abych ho mohla z něj zvednout,“ popisuje cvičitelka Emilia Baco zkušenost se svým psem. Nyní společně pomáhají ostatním.

Knížky, které jste napsala, jsou výpovědí toho, co jste sama prožila. Jak jste sama zvládla život se psem, který byl agresivní a nezvladatelný? Bylo doporučeno, abyste ho utratila. Jaké to bylo, když vám vstoupil do života?

Změnilo se úplně všechno. Když jsem pochopila, jak opravdu těžké to je, tak se musela přizpůsobit svůj život. Půl roku jsem žila jenom pro něj. Přizpůsobit se znamenalo padnout na jeho dno. Byl na dně a já jsem se musela k němu přiblížit, abych ho mohla z něj zvednout. Postupně jsme se ale dostali do normálu.

Váš pes je teď trenérem obzvlášť agresivních psů. Jak se učí tak jemná práce?

Jemná práce je v tom, že když pracujeme s agresivními psy, tak cvičící pes reaguje k agresi přiměřeně. Napomíná je jen postavením těla nebo drcnutím do ramenem a srovná je. Když třeba přichází ke svým paničkám, tak on je zezadu předběhne a ukáže jim postoj a že mají zůstat stát.

Čtěte také

Může se stát, že se odněkud vyřítí nějaký pes, který na nás začne skákat. Bojíme se nejen o svého psa, ale a taky se můžeme bát o své dítě nebo sami o sebe. Jak to toho psa odnaučit?

Je to vždycky na tom člověku, ke kterému pes přibíhá. Když ke mně přiběhne, tak já ho chytnu u kořene čumáku a stlačím k zemi. On se naučí, že cizí člověk je nepříjemný. V tom není žádný povel. Když ho budete k sobě volat, tak to ničemu nepomůže. Ten druhý člověk má šanci to vyřešit.

Jenomže člověk se bojí a nezvládl by to. Jenom ta představa, že má cizímu psovi sáhnout na čumák a stlačit...

To nejde. To musíme dělat spolu, protože já je znám, nebojím se a můžu je to odnaučit. Na ulici to udělám taky, protože jsem trenér, ale normální člověk to neudělá.

Když se toto stane a ten člověk se bojí, jak se má zachovat?

Už když vidím, že ke mně přibíhá, a pokud mi to dovolí i můj pes, tak se vždycky otočím zády. Ještě když roztáhneme ruce a prsty a dáme si je podél těla, tak je to pro ně nepříjemné gesto, kterého se bojí a měl by odběhnout. To je jediné, co můžu udělat, než na něj křičet.

Čtěte také

Jak probíhá trénink, když potřebujeme zvládnout nezvladatelného psa? Jakou roli v tom hraje pes coby trenér?

Máme tři fáze tréninku. První fáze je o tom, že se seznamujeme se psem. Přicházíme, pes sedí v klidu a já přivádím trenéra. Odložím si ho ve vzdálenosti pět metrů, beru si psa a pomalými oblouky se přibližuji k trenérovi. Trenér reaguje a reaguje i ten pes – štěká, útočí na něj. Čtu reakce toho psa a trenéra, ale on hlavně u toho psa navozuje klid a nabízí mu respekt.

Agresivní pes je zvyklý, že na něj okolí reaguje zle, že ho trestá nebo odmítá. Ale my jsme k němu vstřícní a potřebujeme se s ním seznámit.

Potom další věc je, že když se seznámíme, když už si na sebe zvykneme, ale pes má stále nepříjemné chování, tak si ho beru a trenéra pouštím na volno. Psa mám na vodítku a postupně je sbližuji. Tam už dochází k fyzickému kontaktu, protože pes útočí a trenér ho koriguje, brání se jeho útokům, které už jsou ale mírnější, protože se poznali.

A pak pokračujeme v otevírání psychiky psa. Potřebujeme navázat komunikaci.

Můžeme psa vychovávat i fyzickými tresty? A jak ho socializovat v domácnosti? Poslechněte si celý rozhovor.

Spustit audio

Související