Když lidem platí algoritmus. Kurýři z Woltu chtějí vidět do ohodnocování, chystají celostátní stávku

2. únor 2023

„Kurýr není ovce“ nebo „Wolte, chceme slušné jednání“. Takové pokřiky zněly horní polovinou Václavského náměstí na demonstraci kurýrů společnosti Wolt. Zhruba stovka lidí, kteří rozváží jídlo pod hlavičkou technologické společnosti Wolt, se tu sešla, aby protestovala proti pracovním podmínkám. Protestujícím se povedlo s firmou navázat dialog, aktuálně se domlouvají na termínu schůzky. Mezitím ale ještě zorganizovali stávku celostátní. Má proběhnout 14. února.

Kurýři jsou nespokojení podle vlastních slov především s postupným snižováním výdělků, které pozorují v posledních zhruba dvou letech. Trpělivost jim ale prý definitivně došla po zavedení nového modelu ohodnocování zakázek, který společnost zprovoznila na konci ledna. Nově zavedené změny podle kurýrů vedou k poklesu jejich výdělků, který může být po započtení inflace až padesátiprocentní.

Kurýři podle vlastních slov teď musí trávit v práci denně i dvanáct až šestnáct hodin, pokud si chtějí vydělat důstojné peníze. „Trávím už celý život v práci, ráno vstanu, zapnu se, celý den jezdím. Nemám žádné volno, žádnou dovolenou nic. Jsem z toho unavený,“ popisuje situaci jeden z kurýrů, který se zúčastnil demonstrace. „Člověk už musí žít jenom prací, nemám vůbec čas na blízké z rodiny,“ dodává kurýrka, jak změny zasahují do osobního života.

Jak v praxi jejich práce funguje? Kurýr pracuje jako osoba samostatně výdělečně činná. Po městě se pohybuje buď ve vlastním autě, na vlastním kole, nebo pěšky. Připojí se k aplikaci přes svůj profil, následně mu chodí objednávky. Nově vidí předem spočítanou částku, kterou za její vyřízení dostane, a má dvacet sekund na to přijmout nebo odmítnout.

„Na základě zpětné vazby jsme v novém modelu změnili výpočet ceny objednávky na základě vzdálenosti vzdušnou čarou a počítáme ji přes trasu v navigaci. Kurýři teď také mají svobodu nabídky odmítat bez jakékoliv penalizace,“ vysvětluje změny mluvčí Woltu Jana Jarošová.

Výpočet částky, kterou kurýrovi aplikace za novou objednávku nabídne, podléhá mnoha dalším věcem. Neexistuje jasně daný sazebník, kurýři jsou ohodnocováni za pomoci takzvaného dynamického oceňování, to znamená, že cena se mění na základě momentálních okolností. Těmi je třeba počet dostupných kurýrů ve městě, výše aktuální poptávky, ale i počasí, a vypočítává ji algoritmus. I to způsobilo, že v den zavedení nového odměňovacího modelu denní výdělky kurýrů rapidně poklesly.

„O vyzkoušení nového modelu byl velký zájem, proto byly výdělky tak nízké, předpokládáme, že se to brzy vrátí do normálu, prosíme kurýry, aby nový model hodnotili trochu s časovým odstupem,“ vysvětluje Jarošová.

Protestující naopak tvrdí, že jde jen o špičku ledovce pracovních podmínek, které považují za nedůstojné. Tvrdí, že nevyzpytatelnost a neprůhlednost algoritmu ovlivňuje jejich životy na denní bázi a náprava přichází pomalu, jak vysvětluje jeden z organizátorů protestu kurýr Aleš, který si nepřeje uvádět své příjmení: „My nemůžeme čekat, až ve Woltu vyhodnotí dotazníky se zpětnou vazbou a něco změní, my musíme platit složenky a musíme je platit včas,“ říká.

Společnost Wolt, která byla založena v roce 2014, působí dohromady ve 27 zemích světa. Proti novému modelu ohodnocování se vzedmula vlna odporu už například v Izraeli, Dánsku nebo na Kypru, kde kurýři v uplynulých týdnech stávkovali také. Čeští stávkující jsou se zahraničními kolegy v kontaktu, některým z nich se dialog s firmou povedlo navázat.

Kde všude v Česku Wolt působí? Poslechněte si celý příspěvek.

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.