Když manžel utratil všechny peníze za knížky, naservírovala jsem mu je k večeři. Příběh majitelů budějovického antikvariátu

16. červenec 2021

Antikvariát na náměstí Přemysla Otakara II. v Českých Budějovicích končí. Důvodů je několik. V obtížném období covidu byly obchody zavřené, zákazníci se odnaučili do antikvariátu chodit a především se zastavil výkup žádaných titulů.

Zároveň se chystá rekonstrukce Domu umění, kde obchod manželů Zdeňky a Jiřího Taüberových sídlí. A do třetice, oba se postupně dostávají do důchodového věku. Jejich obchod má tedy před sebou poslední časový úsek, vyprodává zásoby a definitivně se uzavře 31. července.

Manželé Täuberovi pochází z Teplic. „Začínali jsem tam každý ve své profesi, já jsem stavařka, manžel chemik. Ale začalo se dít to, že manžel chodil rád a často do antikvariátu,“ vzpomíná Zdeňka Täuberová.

„Stávalo se i to, že tam nechával většinu své výplaty, a to bylo dost nepříjemné. No, a jednoho krásného dne, když peníze už došly, tak jsem mu na talíř naskládala knížky a řekla, milý, zlatý, tak tady máš večeři…“ dodává s úsměvem.

Čtěte také

Milovník starých knih Jiří Taüber chodil do teplického antikvariátu tak dlouho, až tam zůstal. „V roce 1987 původní antikvář, ke kterému jsem chodil jako zákazník řadu let, odešel do jiné profese a potřeboval za sebe náhradu. Tak se mě zeptal, jestli bych to nešel dělat, a já jsem řekl, že šel. Manželka se doma chytala za hlavu, protože platový rozdíl mezi plně kvalifikovaným chemikem a nezaučeným prodavačem byl astronomický. Ale přežili jsme to,“ vypráví.

Po revoluci zavedl osud manžele Taüberovy do Českých Budějovic. I tady si Jiří ze svého koníčka udělal profesi.

Zdeňka ještě pár let stávala za rýsovacím prknem ve Stavoprojektu, potom se ale rozhodla svého muže následovat. „Přesně ve stylu Betty MacDonaldové, když manžel dělá něco, co ho baví, tak je dobře, aby ho v tom žena podporovala. Tak jsem mu začala pomáhat. A tak to je vlastně dodnes,“ uzavírá.

Celý příběh Zdeňky a Jiřího Taüberových, jejich antikvariátu a jeho čtenářů si poslechněte online, nebo si jej stáhněte k pozdějšímu poslechu do svých počítačů či mobilů.

Spustit audio

Související