Když se tátové pustí ze řetězu. Hitparáda pouští dad rock s kosmickou energií i nostalgické indie

28. prosinec 2021

I mezi svátky se hlásí Startér s další várkou songů od neobjevených hudebníků. Štěstí před koncem roku zkouší kapely Tape 01 a Secondhand Daylight. Jednu tvoří mladí kluci, kteří ale zjevně milují kytarovky z počátku tisíciletí, tu druhou zase tátové od rodin, které popadla druhá rocková míza.

Možná si Secondhand Daylight pamatujete. Před dvěma lety nám poslali song Leeds 89. Zpívalo se v něm Leeds! 89! a o moc víc ta skladba nepotřebovala. Zpěvák Matthew (rodák z britského Yorkshire) vykřikoval dvě klíčová slova písně tak procítěně, že posluchač zažíval sonické FOMO. Teď přicházejí česko-britští Secondhand Daylight s novou skladbou, ve které střílí až do vesmíru a těží kosmickou energii. Kosmische Energien se třese napětím jako raketoplán při startu. Je to trochu dlouhý let, ale kéž by měly mladší domácí kapely tolik energie jako Matthew a jeho parta. 

Tape 01 je sympatická pětka kluků z Prahy, kteří nám poslali song Animal Insticts. Ne, tohle není žádný zvířecí punk, ale pěkně uhlazená kytarovka pro melancholická štěňata. Tape 01 napsali song jako od Interpol nebo White Lies, slušným rockerům, kteří dominovali scéně na začátku nultých let a kytary nevzali do ruky, dokud na sobě neměli oblek. Tape 01 každopádně napsali dost hezký song. Záleží jenom na vás, jestli se napojíte na klučičí smuténku. My jo!

Poslechněte si jedenácté kolo hitparády neobjevených. Pošlete nám pořádné pecky, ať máme co kritizovat i v roce 2022 (čekáme je na adrese starter@rozhlas.cz), nebo zahlasujte pro své favority na wave.cz/starter

autoři: Jakub Kaifosz , Jonáš Zbořil
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.