Když se z garáže stane muzeum. V osmdesáti letech Karel Petschke stále jezdí s veterány na závody

24. listopad 2023

Karel Petschke měl vždy rád starožitnosti a auta, která měla styl. Netušil ale, že díky svému životnímu stylu bude mít na stáří doma v Horoměřicích doslova technické muzeum.

Ve svých osmdesáti letech ještě stále jezdí s veterány na závody a chodí relaxovat do houpacího křesla v garáži mezi předválečné motorky a gramofony.

První auto si kupoval v roce 1970. Potřeboval spolehlivý vůz, se kterým by jezdil s rodinou na výlety. Pořídil si nakonec čtyřicet let starou aerovku. Velmi dobře totiž věděl, že tato auta vydrží věčnost.

Dnes má ve své garáži šest aerovek, projezdil s nimi i Evropu. S vozem Aero 30 dojel až do Skotska a s menší aerovkou z roku 1930 dojel v roce 1934 až do Neapole. V jeho garáži ale najdete i zahraniční předválečné vozy BMW, Alfa Romeo nebo Austin Seven. Veterány miluje. Jsou to spolehlivé vozy, které se kdysi vyráběly „na koleni“. Každý vůz je proto pro Karla Petschkeho neopakovatelný originál.

Garáž za chalupu

Tato auta s „duší“ ale potřebují také péči. Bylo nutné na dvoře rodinného domu v Horoměřicích postavit velkou garáž. Veterány si oblíbila i paní Petschkeová. Společně sjezdili neuvěřitelné množství závodů a pokaždé vždy s jiným vozem. Dnes jsou všechny jejich poháry a ceny ze závodů vystaveny ve velké vitríně v garáži.

Jenomže na stavbu velké garáže nebylo dost prostředků. Nezbylo nic jiného než prodat chalupu. Vznikl další problém. Pan Petschke má totiž rád i staré předměty a velmi nerad vidí, když se vyhazují.

Zajímavá je i sbírka starých telefonů

Dvůr jako stará benzínová stanice

Garáž se tak pořád zvětšovala. Přátelé totiž byli ze sbírky nadšení a rádi přiváželi další historické technické poklady. Nakonec se panu Petschkemu podařilo na dvoře a v garáži vybudovat malé soukromé technické muzeum, které se může pyšnit mnoha zajímavými exponáty. Kromě řady veteránů tu můžeme obdivovat i starou benzínovou pumpu, ze které kdysi tato auta nabírala benzín. Na dvoře nechybí ani parostroj značky Slavia.

Hlavní jádro expozice je ale přímo v garáži. Najdete tu předválečné motorky značky ARIEL, řadu stařičkých telefonů, nejstarší televize i rádia, prvorepublikové dětské kočárky, ale také flašinet a gramofony z roku 1918. Jsou stále funkční a jeden z nich je dokonce s pražského luxusního Grandhotelu Šroubek, který stával na Václavském náměstí.

Oblíbené křeslo pana Karla Petschkeho je přímo mezi veterány. Právě tady relaxuje

Mezi všemi exponáty je ale jeden, který je pro pana Petscheho nejdůležitější – staré houpací křeslo. Právě sem chodí relaxovat a vždy se mu tu i zlepší nálada. A z kterého exponátu má ve svém muzeu největší radost? Vůz Aero 662. Patřil totiž předválečnému novináři F. A. Eslstnerovi, který s tímto vozem v roce 1934 procestoval západní Afriku.

Soukromé muzeum pana Petschkeho je otevřené pro všechny jeho přátele a přátele přátele. Být obklopen starými věcmi s historií a příběhem je jeho životní styl. Je také rád, že může mladým lidem ukázat, jak se kdysi žilo a kousek tohoto světa pro další generace také zachovat.

Spustit audio