Kempy u Lipna se plní jako v době před covidem. Novinkou jsou stanové chaty, lidé chtějí větší komfort

14. červen 2023 08:17

Turisté z Německa a Rakouska, ale i čeští rybáři zaplnili kempy u přehrady Lipno. Resorty evidují už od zimy zvýšený zájem o rezervace na léto. Po třech letech se tak vrátily na stejnou obsazenost jako v době před pandemií koronaviru.

U Lipna je teď například dvaasedmdesátiletý Joachim Kühn z německého Altenburgu. S manželkou jezdí do frymburského Camping Resortu do karavanu na stejné místo u vody už přes třicet let. Nejradši tady rybaří.

Právě Němci, Rakušané a Holanďani tvoří v těchto dnech hlavní část klientely. „V červnu máme hlavně rakouskou a německou klientelu, protože mají prázdniny a různé svátky, ale jezdí i Češi na víkendy a důchodci,“ potvrzuje provozovatelka kempu Tereza Wilzingová.

O víkendech už je kemp skoro stoprocentně obsazený, přes týden je vytížený ze 70 procent. Na letní prázdniny eviduje zvýšený zájem o rezervace už od zimy. „Od půlky července do půlky srpna máme mobilní domky už plné, místa u vody jsou také velmi oblíbená, takže i ta jsou na období v polovině prázdnin rezervovaná. Cizinci zamlouvají více dopředu, Češi nechávají všechno spíš na poslední chvíli,“ popisuje provozovatelka.

Letošní novinkou ve frymburském kempu jsou glamping stanové chaty. „Je to stanová chata, ale vyztužená dřevem. Má tři ložnice, dvě spodní a jednu horní, a vybavenou kuchyň. Tyto stanové chaty jsou oblíbené v Holandsku,“ vysvětluje Tereza Wilzingová.

Čtěte také

Zvýšený zájem o rezervace hlásí také kempy v okolí řeky Vltavy od Vyššího Brodu až po Český Krumlov, které provozuje společnost Ingetour. „Letos to začalo poměrně brzy, už během ledna a února se začala místa dost rychle plnit, ale ještě nějaká rezerva tam je. Oproti loňsku se počet rezervací zvyšuje, lidé se po covidu vrací,“ říká manažer Jan Straka.

Turisté mají podle něj v posledních letech zájem o větší komfort, proto v kempu U Fíka v Nahořanech rozšířili ubytování. „Trend je takový, že lidé chtějí bydlet například v chatkách. V našem kempu tedy vzniklo dvacet nových chatek, abychom mohli tu poptávku zabezpečit,“ dodává.

Celkovou obnovou za tři miliony korun prošel i Kemp Jestřábí I. v Černé v Pošumaví. Také tam zaznamenali po covidové době výrazný nárůst rezervací.

Kvůli cenám energií a rostoucím výdajům musela většina kempů letos mírně navýšit poplatky. Průměrně se jedná o deset procent.

autor: Petr Kubát
Spustit audio

Související