Klára Krásenská: Vydat se k vidění. Výběr ze sbírky Mýtinami nominované na výroční cenu Litera

21. duben 2024

V roce 2023 vyšla v nakladatelství Viriditas drobná sbírka se zešeřelou obálkou a názvem Mýtinami. Jde o knižní debut básnířky, redaktorky a fotografky Kláry Krásenské, absolventky bohemistiky a historických věd, studentky komparatistiky na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy. Premiéru poslouchejte online po dobu čtyř týdnů po odvysílání.

Účinkují: Anežka Šťastná, Klára Krásenská a Petr Gojda
Připravil: Petr Gojda
Režie: Petr Gojda
Premiéra: 21. 4. 2024

Básně Kláry Krásenské nás zvou do přírody. Jak banálně to zní! Pro autorku je ovšem les či krajina venkova místem, kde se rozpíjejí kontury vlastního vidění. Čas je prostupný, jednotlivé postavy rovněž. Místy jako by krajinu formovalo až dětské vidění světa – les umí být nebezpečný. Zároveň se básnířka vpíjí do světa kolem, splývá s ním a pozoruje, jak je vše prostupné.

„Je to svět rituálního zaklínání, pověr a magie, kdy si nejsme jisti, zda skutečně existuje, přesto jí však s plnou vážností věříme,“ uvádí se v hodnocení sbírky při nominaci v kategorii debut roku na cenách Magnesia Litera.

Možná je v tom místy smutek, pocit ohrožení, určitě fascinace a snad i radost z té prostupné mnohosti. Přitom se obrazy Krásenské také často odvíjejí od běžných, snadno čitelných situací. Jde ale o to, co se autorce podaří z nich vyčíst, zda se jí podaří básnicky rozlousknout svět.

autor: Petr Gojda
Spustit audio

Související