Klášter v Bechyni byl ještě nedávno na prodej. Teď ale má nového správce a bude dál sloužit veřejnosti

10. březen 2023 08:33

Gotický klášterní areál v Bechyni na Táborsku zůstane otevřený pro veřejnost. Ještě před časem přitom hrozil jeho prodej. Podle nové dohody řádu františkánů s českobudějovickým biskupstvím, Jihočeským krajem a městem Bechyně bude ale památku z přelomu 15. a 16. století spravovat Nadační fond Konvent Pax.

Otevřena díky tomu zůstane i rozlehlá klášterní zahrada, která je se svým výhledem do údolí řeky Lužnice jedním z ikonických míst Bechyně. „Byl dokonce ve hře prodej celého komplexu i se zahradou, k tomu naštěstí nedošlo. Podařilo se tento záměr odvrátit a nastolit další jednání o budoucnosti celého komplexu,“ potvrzuje starosta Štěpán Ondřich.

Letitý problém se podařilo vyřešit díky nové dohodě o vložení klášterního areálu do Nadačního fondu Konvent Pax. „Od začátku bylo cílem, aby klášter plnil svůj úkol duchovního poslání, nebo obecně lidského dobra, aby se co nejvíce otevřel. K tomu napomáhá i ta spolupráce, je to společné dílo a doufám, že se nám podaří získat také dotace na opravu,“ říká generální vikář českobudějovického biskupství David Henzl.

Součástí dohody je i to, že bechyňská základní umělecká škola nadále zůstává v prostorách kláštera. Nájemní smlouvu má její zřizovatel, tedy Jihočeský kraj, uzavřenou na patnáct let. Až dosud byla smlouva vždy pouze na jeden rok.

Čtěte také

Nové podmínky podle ředitelky školy Ivany Blažkové garantují jistotu a stabilitu do budoucna. „Sjednocení majetku je prostě vždycky dobré. A pokud je majitelem českobudějovické biskupství, je to skvělé, je nám blízko a hlavně je to vlastník, který má zájem objekt opravit. Škola se sem stěhovala v roce 1988 a všechno je tu z té doby, včetně kamen a záchodů, tudíž je všechno trochu za hranicí své životnosti a ty investice prostě potřeba jsou,“ připomíná.

Nová dohoda o vložení klášterního areálu do nadačního fondu je dobrou zprávou pro obyvatele i návštěvníky Bechyně, myslí si provozovatelka místního infocentra Ilona Davey. „Určitě to vítáme, protože turisté si rádi užijí ten krásný pohled ze zahrady na Bechyňský most a do údolí řeky Lužnice,“ dodává.

Klášterní zahradu v Bechyni lze teď v březnu navštívit denně od 8 do 20 hodin. Návštěvníci si mohou prohlédnout i interiér kláštera nebo gotického kostela Nanebevzetí Panny Marie, který spravuje místní farnost.

autor: Jan Kopřiva
Spustit audio

Související