Kniha o historii Vidova připomíná zdejší mlýn, tvrz, kde se schovávali lapkové, i pivovar

11. červenec 2020

Celkem 258 stránek má kniha o obci Vidov na Českobudějovicku, kterou napsali Petr Lexa a Monika Waldová, a vlastně tak nahradili zdejší kroniku. Shromáždili řadu dokumentů a fotografií, zaznamenali historii jednotlivých spolků nebo třeba mlýna.

Zmiňují také jediné známé vyobrazení vidovské tvrze. „Je na mapě schwarzenberského panství z roku 1711, mapa je na státním zámku v Třeboni. I když se jedná pouze o takové schématické zobrazení, můžeme si díky němu udělat představu, jak tvrz vypadala. To je pro nás úžasný objev,“ říká Petr Lexa.

Tvrz byla podle něj zajímavá tím, že měla kolem sebe tři rybníky, padací most a kromě jiného tam majitelé poskytovali útočiště různým lapkům a loupežníkům.

Čtěte také

K tvrzi navíc patřil pivovar. „Protože je ale Vidov nedaleko Budějovic, tak jsme byli trnem v oku městským. Také se stalo, že sem dorazili a všechny kádě a sudy vylili, poničili a rozsekali,“ připomíná Petr Lexa.

Přesto pivovar ve Vidově sloužil poměrně dlouho. „Byl zrušený na základě toho, že bylo řečeno, že vlastníci více sobě do kapsy než panstvu dávali. Tak se rozhodlo o zrušení pivovaru a dostal to za úkol známý stavitel rybníků Jakub Krčín z Jelčan,“ vysvětluje milovník historie.

V jednom z domků ve Vidově je podle něj dodnes zachovaný klenutý sklep, o kterém se předpokládá, že mohl patřit k pivovaru. „Ve Vidově bývaly dvě hospody a samotný pivovar byl v 17. století tak úspěšný, že svoje pivo vyvážel do 37 vesnic v okolí,“ dodává.

autor: Petr Kronika
Spustit audio

Související