Knihovna v Táboře chce podle vzorce změřit blaho, které přináší čtenářům

7. listopad 2018 14:38

Městská knihovna v Táboře chce spočítat, jaká je efektivita prostředků vynaložených na její fungování. Jinými slovy, zda se vyplácí knihovnu provozovat a investovat do ní peníze.

Potřebuje k tomu znát i názor čtenářů, a proto jim v těchto dnech rozesílá emaily se žádostí o vyplnění dotazníku.

Žádost už dostal například Martin Sekáč. „Pověnuji se tomu a dám to dohromady. Z knihovny jsem  nadšený. Chodím sem přes dvacet let a lepší knihovnu neznám, takže chválím a doporučuji,“ říká.

Tato slova chvály potěší, ale podle ředitelky knihovny Evy Měřínské příliš nepřekvapí. „Myslím si, že pokud se zeptáte návštěvníků knihovny, jestli je pro ně knihovna důležitá, tak většina řekne, že je pro ně nepostradatelná. Zároveň se ale knihovna může objevovat v myšlenkách zřizovatele jako ta položka v rozpočtu, kterou je možné seškrtat, protože se do ní, v uvozovkách, pouze lijí peníze,“ vysvětluje.

Otázkou ovšem je, jak přínos knihovny, která ze své podstaty žádný ekonomický zisk nevytváří, spočítat. Položil si ji i tým expertů z českých a slovenských univerzit a podařilo se mu sestavit algoritmus, který dokáže změřit efektivitu vynaložených prostředků ve veřejné knihovně.

„Vytvořili takový poměrně komplikovaný vzorec, do kterého každá knihovna, která si chce hodnotu svých služeb spočítat, nalije čísla. Vzorec vypočítá index, který říká, kolik každá koruna vložená do knihovny vytvoří veřejného blaha,“ doplňuje Eva Měřínská.

Knihovna je asi poslední místo, kde můžete trávit čas zdarma. V Táboře chtějí tuto funkci rozvíjet

Přímý přenos Českého rozhlasu České Budějovice z městské knihovny v Táboře

Už 120. narozeniny slaví letos městská knihovna v Táboře. Ke gratulantům se připojil Český rozhlas České Budějovice, který z čítárny v Jiráskově ulici odvysílal přímý přenos. Moderoval autor pořadu O knihách s knihovnicí Filip Černý.

Kromě jasných údajů, jako jsou finanční příjmy nebo výdaje knihovny, se od vzorce zadávají i data získaná od čtenářů, často i na základě jejich subjektivních pocitů.

„Čtenáři odpovídají například na otázku, jakou hodnotu pro ně knihovna má, co by udělali, kdyby knihovna měla omezený počet čtenářů, za jakou cenu by byli ochotni prodat svoji registraci nebo na otázku, kolik peněz a času jim ušetří jedna návštěva v knihovně,“ prozrazuje Eva Měřínská.

Email s dotazníkem rozesílá v těchto dnech knihovna sedmi tisícovkám čtenářů. Vyplnit ho mohou až do poloviny listopadu.

Odpovědi pak na základě ekonomických a sociologických modelů vytvoří různé váhy a hodnoty v poměrně komplikovaném výpočtu. Konečný výsledek řekne, jak moc, nebo málo se zhodnocuje každá koruna vložená do rozpočtu knihovny.

autor: Jan Kopřiva
Spustit audio

Související