Kníže hudby Josquin Desprez. Polední koncerty ve znamení renesanční polyfonie

29. srpen 2021

V letošním srpnu uplyne přesně 500 let od úmrtí Josquina Despreze. Jeden z nejvýznamnějších skladatelů přelomu 15. a 16. století spojil ve své tvorbě zvukové světy pozdního středověku a hudební renesance a již za jeho života ho nazývali „musicae princeps“ neboli „kníže hudby“.

Podíváme se na jeho život na francouzském královském dvoře v Paříži, ve šlechtických palácích v Aix-en-Provence, Miláně a Ferraře, na papežském kůru v Římě a nebo v jeho domě s obrazem Panny Marie na fasádě v severofrancouzském městečku Condé. Také vliv Despreze na své současníky a na generace skladatelů po něm.

Čtěte také

Nedělním koncertem se rozhlédneme po Flandrech 15. a 16. století, ponoříme se do zvuku každodenního hudebního života renesanční Evropy a rozprostřeme síť historických a kulturních souvislostí Josquinova života. Polední koncerty doplníme pondělním výletem do přelomu 14. a 15. století za skladatelem Johannesem Ciconiem. Tento zpěvák a skladatel byl prvním z generací vlámských hudebníků, kteří nalezli uplatnění v Itálii. Poslechneme si jeho skladby duchovní i světské a zastavíme se s ním v Římě, Padově a v Benátkách. Na záznamu koncertu La Strada del Cielo z Letních slavností staré hudby 2021 vystoupí soubor la fonte musica.

 V sobotu pak spojíme zdánlivě nesourodé světy staré hudby, moderního jazzu a world music. Soubor Cantar lontano přizval ke spolupráci saxofonistu a vokalistu Gavina Murgia, který ve své tvorbě propojuje nejen hru na saxofon, ale i na duduk, hrdelní alikvótní zpěv nebo afroamerické inspirace. Záznam programu Officium divinum z festivalu Concentus Moraviae 2017 vzdává poctu proslulé nahrávce Officium Hilliard Ensemble s Janem Garbarekem, která v roce 1994 znamenala jeden z prvních crossoverových milníků ve světě klasické a staré hudby.

Spustit audio