Kodaň není jen Posh Isolation. Výlov novot z podzemních vod zahraniční DIY scény

1. prosinec 2023

Špíní poslední letošní novinkový díl proběhl tentokrát v režii Judity a Dominika, avšak za vydatné nápovědy od Šamana. A nepřekvapivě přinesl pestrý mix žánrů a nálad. Melancholie se mísila s temnými riffy i přísnými tanečními rytmy a neobešli jsme se ani bez spekulací ohledně kritérií pro úspěch punkových kapel v době internetu.

Hned v úvodu nás to zaválo do naší oblíbené Austrálie za weird folkovou/country čtveřicí Lower Plenty, která po sedmi letech přišla s novinkou No Poets. Jak už je na tamější scéně zvykem i v Lower Plenty se objevují obvyklí podezřelí –⁠ v tomto případě například Al Monfort z Total Control, UV Race nebo Straightjacket Nation. Kromě Lower Plenty jsme se pověnovali i čerstvým akvizicím z nezávislého indie labelu Dinosaur City, v jehož rosteru se ukrývá nejeden skvost.

Nezastavili jsme se ovšem pouze u protinožců, představili jsme si například mystické, v Kodani usídlené vydavatelství Janushoved, které se specializuje na ambientní experimentální elektroniku. Jeho hudební dramaturg Mikkel Valentin je mimo jiné také známý pod monikerem Internazionale, se kterým vydal čtyřkazetové album They Told Us to Count The Stars.

Punkový výsadek tentokrát zajistila charismatická portlandská kapela Daydream s jejich uhrančivým retroklipem. A aby to nebyla jen nekonečná pohodička, klepky a cukání nohou zajistili osvědčení Stingray.

Jako konečná zátka této zahraniční novinkové jízdy posloužila skladba No Greater Joy od harsh ambientního projektu Death Kneel. Její poloha se oproti zbytku nahrávky pohybuje spíše v klidných rovinách, a taky proto perfektně uzavírá jeho čerstvé album Dawn Simulation, které je dokonalým ztělesněním precizní zvukové práce a citu pro dynamiku.

Kdo aktuálně důstojně reprezentuje novou vlnu britského hard core punku? Které deska vznikala za pomoci solární energie? A která parta skinheadů vyměnila kšandy za synťáky? Poslechněte si celou Špínu s náloží zahraničních novinek ze záznamu!

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka