Kokosové kuře! Exotická kuchyně na českém stole aneb Křehké maso lahodné chuti podáváme s rýží

S trochou nadsázky by se dalo říct, že kuře je takový novodobý králík. Poté, co se snížil počet drobných chovatelů králíků, získalo kuře v českých domácnostech podobnou pozici díky snadné úpravě, cenové dostupnosti a lahodné chuti. Kdo by neměl rád jemné, křehké a lehce stravitelné kuřecí maso?

Kuřecí maso je vhodné pro jakoukoliv tepelnou úpravu - jednoduchou i náročnou. Dnes pro vás máme hodně zajímavý recept, udělejte si kokosové kuře.

Ingredience
  • 4 kuřecí prsa
  • konzerva kokosového mléka
  • cibule
  • 3 rajčata
  • česnek
  • zázvor čerstvý
  • pepř
  • sůl
  • chilli paprička
  • citrónová šťáva
  • 1 čajová lžička: římský kmín, kajenský pepř, kurkuma mletá, koriandr

Kuře - to je klasika. Buď pečené nebo smažené, jako je to v tomto receptu, s pěkně křupavou kůžičkou a vůní medu.

Pro svou jemnou chuť, nízké množství tuku, obsah bílkovin, lehkou stravitelnost se kuřecí maso těší u nás oblibě. Kromě prsou připravujeme nejčastěji stehna s kůží i bez ní.

Kuřecí stehna koupíme porcovaná nebo pod názvem paličky, a to chlazená či mražená. Seženeme je v řeznictvích, drůbežích prodejnách a v mrazácích v obchodech s potravinami. Chlazená kuřecí stehna skladujeme v ledničce maximálně 4 dny, mražená v mrazáku do jednoho roku.

Tak dobrou chuť!

Postup:
V míse promícháme koření a 1 lžičku mořské soli a vložíme kuřecí maso, které důkladně obalíme ve směsi.
Do velké pánve nalijeme dvě lžíce oleje a na středním ohni ho rozehřejte.
Pak opatrně vložíme maso a opečeme. Z každé strany asi osm minut, aby bylo pěkně dozlatova a propečené.
Maso přendáme na talíř a zakryjeme alobalem.
Do pánve nalijeme zbývající olej a rozehřejeme ho. Vsypeme cibuli, chilli papričku, zázvor, česnek a opékečeme, aby cibule změkla a zesklovatěla.
Přidáme rajčata, citronovou šťávu a trošku soli a pepře.
Vaříme do té doby než rajčata změknou. Potom vmícháme kokosové mléko a zvolna dalších 5 minut vaříme , aby omáčka zhoustla.
Pak do pánve vrátíme kuřecí maso a přidáme i šťávu, kterou případně pustilo. Zmírníme oheň a vaříme ještě asi pět minut. Dozdobíme petrželkou.
Jako příloha se hodí rýže.

Navíc pár tipů od nás:

- Žádná šťáva z kuřete nevyteče, pokud nohy stáhnete k sobě kuchyňským provázkem.
- Mnohem šťavnatější než kuřecí prsa je maso ze stehen.
- Máte rádi nádivku? Zkuste ji rozprostřít kolem pečených kuřecích čtvrtek. Bude křupavější a propečenější.

autor: KAB

Související

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.