Kolem deseti profesí se sejde u jednoho kriminálního případu, popisuje výjezd k ostatkům lidského těla policejní mluvčí

14. červenec 2022

228 policistů aktuálně chybí v jižních Čechách. Krajské policejní ředitelství proto zahájilo rozsáhlou náborovou kampaň „Práce 158x jinak“. Chce přilákat hlavně mladé zájemce o práci u policie a ukázat, že je pestrá.

Na reálném případu z pondělka 11. července demonstruje krajský policejní mluvčí Jiří Matzner, kolik rolí a profesí se při pátrání uplatní. „Chlapi, kteří opravovali potrubí v Písku poblíž bývalého Jitextu, narazili v kolektoru na lidské tělo. Bylo už do značné míry vysušené. Předpokládá se, že tam hledal útočiště nějaký člověk bez domova a že tam zemřel,“ uvádí.

Jihočeský policejní mluvčí Jiří Matzner

„Ten, kdo tělo našel, vytočil linku 158. Telefonické oznámení přijímá policista z operačního střediska. Dotyčného řádně vyzpovídá, co se vlastně stalo, kde to je, o co jde, jestli to snese, nebo nesnese odkladu. Zároveň tam vysílá hlídku, která je poblíž,“ vypráví.

První policisté, kteří se dostaví na místo, ověří přijaté oznámení a ohraničí místo policejní páskou. „To proto, aby nedošlo ke znehodnocení stop. Na základě prvních poznatků volají další specialisty. V našem případě to byla výjezdová skupina kriminální služby, v níž je vedoucí výjezdu, vyšetřovatel, operativec, lidově řečeno detektiv, a kriminalistický technik,“ vyjmenovává mluvčí.

„Pokud bychom zjistili, že opodál jsou věci, které mohou patřit mrtvému, pak by byl nejspíš povolán i psovod s policejním psem, aby pomohl vystopovat další související stopy,“ vysvětluje Jiří Matzner. Specialistou z civilního prostředí je v případě nalezení lidského těla vždy i soudní lékař.

„A zapojili jsme také kolegy z úseku pátrání, protože neznáme totožnost zemřelého,“ pokračuje Jiří Matzner. „Takový specialista si pořídí fotografie, ponoří se do archivu hledaných a pohřešovaných osob a na základě údajů od soudního lékaře o výšce, pravděpodobném věku, zraněních na těle a podobně pak databázi prohledával dál. Cílem je nejenom zemřelého ztotožnit, ale také zjistit, zda na jeho smrti neměla podíl další osoba, tedy jestli se nejedná o zločin,“ vysvětluje.

Čtěte také

„No, a pokud bychom například vypátrali, že je to cizinec, tak další kolegové z cizinecké policie nebo z odboru mezinárodních vztahů by se postarali o vyrozumění pozůstalých, ať už na našem území, anebo v zahraničí. Za vše odpovídá velitel výjezdu a v konečném důsledku ředitel územního odboru,“ popisuje Jiří Matzner s tím, že u jednoho kriminálního případu se tedy může sejít třeba deset lidí různých policejních profesí.

Pokud by se někdo v některé z nich viděl, může si o tom přijít nezávazně popovídat každý čtvrtek od 13 do 15 hodin do nově zřízeného policejního job pointu v budově na rohu Lannovy třídy a Dvořákovy ulice v Českých Budějovicích. „Tam může zjistit více o tom, co to obnáší, zda by to vůbec splňoval a co všechno musí třeba přinést k prvnímu pohovoru,“ upřesňuje Jiří Matzner.

Předpokladem pro práci u Policie České republiky je věk nad 18 let, bezúhonnost, maturita a fyzická i psychická připravenost. Víc se dozvíte z webu nabor.policie.cz, ale také z rozhovoru s krajským policejním mluvčím Jiřím Matznerem, který si můžete poslechnout online.

Spustit audio

Související