Kolik budou stát příští rok na Pardubicku popelnice? Bohdaneč a Přelouč zdraží, Holice ne

14. prosinec 2022 10:46

V příštím roce vydají města a obce na Pardubicku ze svých rozpočtů víc peněz za popelnice. Svozovým firmám rostou náklady a mění proto ceníky. Některé radnice tak za likvidaci odpadků budou v roce 2023 utrácet o statisíce korun víc než letos, poplatky za popelnice přesto zdražovat nechtějí. Ne ale všude.

Z menších měst na Pardubicku asi nejvíc pocítí od ledna zdražování popelnic lidé v Lázních Bohdaneč. Tam obyvatelé zaplatí  o dvě stě korun víc než letos, radnice zvedne roční poplatek ze současných 600 na 800 korun na osobu. Poloviční slevu ale mají děti do 10 let a senioři, za popelnici zaplatí 400 korun.

Důvodem zdražení je podle starosty Josefa Štěpanovského (ODS) fakt, že náklady na svoz stoupnou v příštím roce na dvojnásobek, město proto zareagovalo zvýšením poplatků. Z nich přitom pokryje asi 40 % nákladů, zbytek doplatí ze svého rozpočtu. Letos to byly 4 miliony a příští rok už víc než 6 milionů korun.

Se zdražením popelnic musí od ledna počítat i lidé v Přelouči, poplatek tam zdraží o 60 korun na 660.

Holice, Chvaletice i Choltice ceny drží    

Popelnice naopak zdražovat nechtějí například v Holicích. Tam lidé budou platit stejně jako letos tedy 600 korun na osobu. Radnice sice bude víc doplácet za svoz, jak ale řekl nezávislý starosta Ondřej Výborný, v době energetické krize a drahoty nechtějí lidi zatěžovat vyšší částkou za popelnici.

Starosta zároveň předpokládá, že lidé budou důsledně třídit, a i tím by město mělo nějaké peníze ušetřit. Svoz černých popelnic tam mají jednou za 14 dní.

Zdražovat svoz nebudou ani Chvaletice, tam zůstává 600 korun, a měnit ceník nebudu ani Choltice, kde lidé platí 780. V Dašicích pak mají popelnice úplně zdarma, veškeré náklady hradí město.                       

A například poplatky za psy nebo pronájmy veřejných ploch se podle všech oslovených starostů po Novém roce nezmění. Ale třeba tam, kde provozují MHD, si lidé připlatí za jízdenky. To je případ Přelouče, kde základní jízdné bude od ledna místo sedmi stát deset korun.

autor: Ondřej Wolf
Spustit audio

Související