Kolik máme v Česku šikmých věží? Spočítali jsme je za vás

5. červen 2015
Encyklopedie Radiožurnálu

I v Česku máme šikmé věže, je jich celkem šest. Ale nebýt válek a škudlilství, měli bychom jen tři.

Ta nejšikmější v Ústí nad Labem, věž chrámu Nanebevzetí Panny Marie, se od osy vychyluje o celé 2 metry. Jde o následek bombardování z dubna 1945. Podobně dopadla věž kostela Zvěstování Panny Marie v Praze Na Slupi. I ji bomby spojeneckých letadel zešikmily, i když „jen“ o 63 cm.

Třetí šikmou věž máme v Plaňanech. Když v roce 1903 stavěli kostel sv. Jana Křtitele, stavitel škudlil na materiálu, do základů navezl zvětralý kámen a za posledních 112 let se věž naklonila o 1 metr.

Další šikmá věž je v Domažlicích na náměstí Míru – ta se od osy vychyluje o 78 cm. V Praze u Mánesa chybí Šítkovské věži k dokonalosti 120 cm a může za to písčité podloží. Na téhle věži měla tajnou pozorovatelnu StB a špehovala disidenta Václava Havla.

Poslední, šestá věž je také v hlavním městě, na Pražském hradě. Jedná se o severní věž Jiřského kláštera a odchylka zdejšího pokladu od pravého úhlu činí 40 centimetrů.

Ještě donedávna byla v seznamu věž v Přibyslavi, ale u ní se o 40 cm uhýbal jen vršek kopule. Což před nedávnem stavebníci napravili. A tak musíme na nějakou další šikmou věž v Česku čekat.

autor: Pavel Hrabica
Spustit audio