Kolonoskopie není příjemná, ale je velmi důležitá, zdůrazňuje olomoucký internista

22. únor 2024

Kolonoskopie zobrazuje tlusté střevo pomocí endoskopického přístroje. Mnoho lidí z ní má obavy. „Vedle studu hraje roli i strach z bolesti,“ říká lékař Jan Gregar. Vyšetření lékaři umožňuje zachytit vředy, krvácení, patologické výrůstky nebo zánětlivou tkáň.

Pacienti, kteří postupují kolonoskopii, by se dali rozdělit do tří základních skupin. Tou první jsou lidé, kteří chodí na preventivní vyšetření. „Snažíme se u nich odhalit polypy nebo časné formy nádorů,“ upřesňuje olomoucký lékař.

Druhou skupinou jsou tzv. symptomatičtí pacienti, kteří mají potíže a měli by být vyšetřeni. „Objeví např. krev ve stolici, trpí průjmy, nebo naopak zácpou, nevyjasněnými bolestmi břicha, váhovými úbytky apod.,“ doplňuje MUDr. Gregar. A pak jsou to pacienti, kteří koloskopii už prodělali a z nějakého důvodu, třeba kvůli rodinné anamnéze, se dále sledují.

U lidí, kteří chodí na preventivní vyšetření, se snažíme odhalit polypy nebo časné formy nádorů.
Jan Gregar, lékař

Několik let v ČR existuje screening kolorektálního karcinomu. Týká se lidí nad 50 let věku. „Máme díky němu skvělé výsledky,“ zdůrazňuje Gregar s tím, že zatímco ještě před deseti lety jsme patřili mezi evropskou špičku ve výskytu této vážné nemoci, dnes jsme se v něm výrazně posunuli.

Pořad Apatyka poslouchejte a zapojte se do něj svými dotazy každý čtvrtek od 10:04. Záznam si následně můžete poslechnout ZDE na webu.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.