Komedyjanti. To není překlep. To je název spolku ochotnického divadla v Tachově

27. březen 2024 08:32

Mnozí by si mohli myslet, že se jedná o chybu. Opak je pravdou. Divadelní spolek Komedyjanti je skutečně takto pojmenován. Spolek hraje převážně komedie.

„Myslím, že 1992," říká o vzniku spolku jeho člen Michal Laško. „Zakládal to pan doktor Řepa, který bohužel je po smrti. Fungujeme kontinuálně přes 30 let,“ dodává. Kolem čísla 30 se pohybuje také počet členů. Principálkou je Ivana Kožmínová, která svou pozornost věnuje i kostýmům. „V zásadě máme kostýmů spoustu. Poslední dobou jsme se posunuli, protože jsme si nechávali kostýmy šít. Ze začátku jsme to dotvářeli sami z nějakých civilních oblečení a podobně. Teď máme i profi kostýmy,“ říká s úsměvem.

Dalším členem spolku je Miroslav Jarý. Ten dokonce vyhotovil kulisy na některá představení. Například do jedné pohádky vytvořil kotle, které měli čerti v pekle. „To nejsou obyčejné kotle, protože tady je kotel, který je označen panenkou. A tamhle kotel označený panáčkem,“ dodává. Zkrátka každý detail na jevišti nese divákovi určitou zprávu. I to je krása divadla.

Spolek hraje převážně komedie. Jiného žánru se chopí spíše příležitostně. „Pokud se povede to, že třeba ještě za 30 let tady někdo bude chtít hrát, tak si myslím, že to bude v podobné režii, jako je to teď,“ odhaduje Laško budoucnost spolku.

autor: Anděla Blažková | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio