Koncert Anny Netrebko v Praze nám vadí, ale velký byznys českých podnikatelů v Rusku ne, ptá se Zaorálek

2. srpen 2023

Pražský koncert rusko-rakouské sopranistky Anny Netrebko je sice vyprodaný, přesto jsou tací, kteří Obecnímu domu doporučují, aby jej zrušil. Europoslanec Jiří Pospíšil (TOP 09) kritizuje přílišné propojení zpěvačky s ruským režimem, bývalý ministr Lubomír Zaorálek (SOCDEM) ale věří, že omluva umělkyně je dostatečná.

„Netrebko víc než 10 let aktivně podporovala režim Vladimira Putina. Na to jsou jasné důkazy,“ uvádí v Pro a proti Pospíšil, také náměstek pražského primátora pro kulturu a hlavní kritik jejího pražského koncertu.

Čtěte také

Podle něj je ještě dnes na webových stránkách Kremlu oficiální blahopřání ruského prezidenta ke zpěvaččiným nedávným narozeninám. Tak prý byla Netrebko propagandistickým kulturním štítem režimu a jasně neodsuzuje jeho současnou agresi.

Bývalý ministr kultury a zahraničních věcí Lubomír Zaorálek (SOCDEM) považuje zpěvaččino prohlášení na sociálních sítích z března minulého roku k válce na Ukrajině za dostatečně odsuzující.

„Dnes s ní nemají problém operní domy v Německu, Itálii, Rakousku, Francii, Švýcarsku a jinde, také vyhrála spor s Metropolitní operou v New Yorku, která ji musí odškodnit,“ dodává bývalý ministr.

Oslava narozenin v Kremlu

Pospíšil připomíná, že se postoje zemí k Netrebko liší. „Někde to, co napsala na Facebook, přijali jako omluvu, jinde se o tom vede debata. Také v Rakousku mnoho novinářů vyzývá, aby její koncerty nepovolovali. Takže my nejsme nějak divní, vedeme-li o tomtéž debatu.“

Čtěte také

„Ruskými médii byla zpěvačka napadena, že zradila a podobně,“ tvrdí Zaorálek. „Ale problém je v tom, jak tedy budeme chtít po všech, aby se káli dostatečně – a co to vlastně znamená, kát se dostatečně?“

V roce 2021 pořádala Netrebko velkou oslavu svých narozenin v Moskvě, upozorňuje Pospíšil. „Putin jí půjčil Kreml, neúčastnil se, protože byl nemocný, ale poslal svého mluvčího a na stránkách dodnes visí ta gratulace. Takže netvrďme, že se stala na území Ruska psancem.“

Není spor o to, zda podporovatelé Putina mají u nás pořádat koncerty, vysvětluje Zaorálek. „Jde o to, kam až chceme jít. Petr Pavel se kál dostatečně, může být prezident, Kundera se kál nedostatečně, tak nemůže být velký spisovatel. Nešťastná je celá ta debata, kdy říkáme, jak daleko se až dotyčný musí kát.“

Čtěte také

Nikdo nikoho nekádruje, ujišťuje europoslanec. „Ale Netrebko poškodila Ukrajinu, podpořila separatisty i finančně, je na ukrajinském sankčním seznamu. Dokud Putin bombarduje Ukrajinu, tak ti s ním spojení by měli být veřejně zdrženliví. Po skončení války bude doba na debatu o odpuštění, vině či trestu,“ uzavírá Jiří Pospíšil (TOP 09).

„Nezpochybňuji, že vyjádření mnoha umělců jsou v tomto smyslu účelová, ale jde o to, jak dlouho a co všechno po nich budeme chtít, abychom jim umožnili tady působit. Jestli chceme něco podstatného dělat, tak jinde: máme zde velké české podnikatele, kteří stále v Rusku provozují byznys  a to nám nevadí,“ konstatuje Lubomír Zaorálek (SOCDEM).

Poslechněte si celou diskusi v audiozáznamu. Moderuje Lukáš Matoška.

autoři: Lukáš Matoška , oci
Spustit audio

Související