Konec automatů s kratomem? Novela zákona by měla zabránit bezbřehému šíření psychomodulačních látek

30. srpen 2023

Chystá se změna zákona o návykových látkách. Hlavním důvodem je nedostatečná regulace jejich dostupnosti nezletilým. Pod Úřadem vlády by měl vzniknout seznam, který rozhodne o výrobě a distribuci konkrétních psychoaktivních látek.

Pozměněný zákon bude teprve procházet schvalovacím procesem. Nové pojetí je mírnější oproti jiným zemím EU. Tom Philipp z KDU-ČSL je jedním z autorů změny zákona a také lékař. Podle něj je v druhém čtení možné provést případné změny, které by zlepšily kompatibilitu s evropským právem.

„Novelizace byla konzultována s odborníky, proto se domníváme, že by měla testem evropského práva projít,“ tvrdí Philipp.

Zabránit nekontrolovanému šíření

Národní protidrogová centrála navrhla možnost uvedené látky zakázat úplně a poté stanovit výjimky – například ve Skandinávii je možnost vydání psychoaktivní látky v malém množství na recept.

Čtěte také

„Cesty, jak zabránit nekontrolovanému šíření látek, jsou různé a my jsme zvolili poměrně průkopnický způsob: vytvořit seznam těchto psychomodulačních látek a dát jim konkrétní omezení,“ vysvětluje Philipp.

„Chceme, aby tyto látky nebyly dostupné dětem a mladistvým do 18 let, protože na ně mohou mít nepředvídatelný vliv. Také chceme dát rodičům šanci, aby mohli ovlivnit, zda si jejich děti takové látky kupují a následně konzumují,“ dodává.

Nyní se u škol a v nákupních centrech běžně vyskytují automaty, ke kterým mají děti přístup a mohou si za poměrně malé peníze koupit látku, která ovlivňuje jejich psychiku, soustředění, vývoj mozku a organismu.

Úřad vlády sestaví seznam

Podle Philippa vznikne seznam těchto látek, jež bude spravovat Úřad vlády. „Tyto látky bude navrhovat vládě k zařazení do seznamu a také spravovat rejstřík firem, které s danou látkou mohou nakládat, to znamená ji vyrábět a distribuovat,“ tvrdí.

Čtěte také

„Úřad bude spolupracovat s dalšími orgány státní správy, s hygienickou službou, potravináři, a také zkoumat kvalitu laboratorními metodami. Zároveň bude dohlížet na to, aby byl zákon řádně plněn ve spolupráci s Policií ČR,“ dodává Philipp.

Látky, které se objeví úplně nově, budou zařazeny na seznam tzv. nových psychoaktivních látek, ty bude možné používat pouze pro výzkum.

„Nebude možnost je distribuovat, běžně dávat k dispozici lidem, pouze pro nějakou výzkumnou činnost. Ten, kdo s nimi bude chtít nakládat, bude muset získat povolení,“ uzavírá.

Poslechněte si celý pořad Ranní Plus v audiozáznamu. Moderuje Pavlína Nečásková.

Spustit audio

Související