Konec dotací pro lepší životní podmínky skotu. Mnozí zemědělci rozhodnutí ministerstva kritizují

18. září 2023 14:21

Mnozí zemědělci z Česka kritizují zrušení dotací pro zlepšení životních podmínek skotu, neboli welfare. Škrty oznámilo ministerstvo zemědělství v srpnu. Podle resortu přinesou do státního rozpočtu meziroční úsporu 310 milionů korun. Farmáři už ale s penězi počítali ve svých rozpočtech. Někteří proto budou snižovat stavy dobytka.

„Samozřejmě se snažíme, aby se náš dobytek měl co nejlépe. Tím, že jsme otevřená farma, tak i musíme, protože sem chodí laická veřejnost, která je největším kritikem všech chovatelů,“ říká provozovatelka Zlaté farmy ve Štětovicích na Prostějovsku Zlata Ronzová Mádrová.

Tlak na zlepšování životních podmínek zvířat ale podle farmářky přichází i od státu. Zrušení dotací směřujících právě na takzvaný welfare ji proto překvapilo. „Jsme tím zaskočeni. Nečekali jsme, že něco, co tak dobře fungovalo a podpořilo chovatele k tomu, aby se ten skot měl velice dobře a lépe, tak přestane fungovat,“ uvedla Mádrová.

Snižování stavu až o 20 kusů

Konkrétně na Zlaté farmě kvůli škrtům v dotacích přijdou zhruba o 200 tisíc korun, se kterými přitom letos počítali. To vše se navíc děje v době, kdy klesají výkupní ceny mléka. „V praxi to pro nás bude znamenat to, že nebudeme investovat. Dále budeme snižovat stavy. Máme nad 80 kusů. A ten počet se bude snižovat tak o 15, možná i o 20 kusů,“ popisuje Mádrová.

Zrušení dotačního titulu kritizuje třeba i šéf krajské agrární komory Ivo Kasal. „Nám to jako zemědělcům přijde, že pravá ruka neví, co dělá levá ruka. Pravá ruka po nás chce, abychom zvyšovali podíl organické hmoty v půdě a levá ruka nám ty motivační nástroje, které vedou k tomu zvyšování – čili podpora toho chovu skotu – bere,“ zmiňuje Kasal.

Chov skotu na Zlaté farmě ve Štětovicích na Prostějovsku

Ministerstvo zemědělství přiznává, že načasování zrušení dotačních titulů na welfare nebylo nejšťastnější. Resort ale musí podle mluvčího Vojtěcha Bílého reagovat na potřebu úspor národního rozpočtu. „Objem vyplacených finančních prostředků do sektoru chovu dojnic se sníží o 255 milionů korun ve srovnání s loňským rokem. V sektoru krav bez tržní produkce mléka je snížen objem vyplácených finančních prostředků o 55 milionů korun,“ uvádí Bílý.

Při škrtech vycházelo ministerstvo zemědělství z porovnání ekonomických výsledků jednotlivých sektorů živočišné výroby za posledních pět let.

Chcete mít zprávy (nejen) z vašeho kraje pořád při ruce? Odebírejte Zprávy ČRo Olomouc ve svých podcastových aplikacích Můj Rozhlas, Spotify, Google Podcast nebo Apple iTunes.

Spustit audio