Kontaminační mrak, který otrávil vodu v Bečvě, se zastavil nad přerovským jezem

23. září 2020

U nadjezí v Přerově se zastavil kontaminační mrak, který způsobil otravu desítek tun ryb v řece Bečvě. Český rozhlas o tom informovala mluvčí České inspekce životního prostředí Radka Nastoupilová. 

Do vody se otrava dostala v neděli na hranicích Zlínského a Olomouckého kraje. Zdroj ani původ znečistění nejsou dosud jasné. Inspektoři proto provedli další sběr čerstvě uhynulých ryb. „O spolupráci při objasnění otravy ryb byla požádána Veterinární a farmaceutická univerzita Brno, kam byly předány vzorky. Pevně doufáme, že ve čtvrtek budou k dispozici výsledky laboratorních rozborů, které pomohou s identifikací charakteru znečištění a následně i s identifikací původce této havárie,“ říká Radka Nastoupilová.

Ve čtvrtek se v Přerově chystá další schůzka všech stran, které ekologickou havárii řeší. Předpokládá se, že budou k dispozici výsledky laboratorních rozborů, které pomohou s identifikací charakteru znečištění a následně i jeho původce, doplnila Nastoupilová.

O situaci už se zajímá také rakouská strana. Mluvčí ČIŽP dnes uvedla, že se Rakušané obrátili na Výzkumný ústav vodohospodářský T. G. Masaryka s tím, zda současná havárie na Bečvě může způsobit přeshraniční přenos kontaminace. Kompetentní by mělo být v této otázce Povodí Moravy, ústav podle ní obdržel informaci o aktuálním zadržení znečištění v Přerově.

Z řeky Bečvy, kterou kontaminovala v neděli neznámá látka, odvezli dosud rybáři do kafilérie dosud 20 tun otrávených ryb. S odklízením stále pokračují, řekl dnes ČTK Pavel Kocián z Českého rybářského svazu. Znečištění zaznamenali v Bečvě v úseku od Choryně na Vsetínsku po Přerov, jde tak o úsek v délce 38 kilometrů. Podle odborníků zůstala řeka po kontaminaci mrtvá. Podle inspekce kontaminaci způsobila dosud neznámá látka, rozpustná ve vodě, toxická pro ryby, ale na toku nepozorovatelná, další odebrané vzorky testují laboratoře na těžké kovy. Případem se zabývá také policie, padlo i trestní oznámení.

autor: Lenka Kratochvílová | zdroj: ČTK
Spustit audio

Související