Kontroly ubytoven pro uprchlíky ve Středočeském kraji odhalily nedostatky. Některé vykazovaly více lidí, než bylo ubytováno

29. březen 2023 17:00

Středočeský kraj zjistil při kontrolách ubytovacích zařízení pro uprchlíky mnoho nedostatků. Při 17 únorových a březnových kontrolách zcela obstály dvě ubytovny, v sedmi hejtmanství odhalilo drobné a v osmi závažné prohřešky. Některá zařízení zřejmě vykazovala větší počet lidí, než skutečně ubytovala.

„Prokázat to je ale obtížné. Kraj se na tato zařízení dále zaměří,“ řekla novinářům hejtmanka Petra Pecková (STAN). Kontroly se podle ní týkaly hlavně velkých ubytovacích zařízení. „V několika případech se zjistilo, že byly pravděpodobně finance státu vyúčtovány neoprávněně," upřesnila hejtmanka.

Někteří provozovatelé po oznámení kontroly velké počty cizinců odhlásili. V jednom případě ze 109 ubytovaných cizinců odhlásili 66 v druhém případě 58 ze 120. V předchozích měsících byly přitom změny jen několik málo lidí.

„Je možné, že ubytovatel celou dobu pobíral kompenzaci 350 korun za osobu a za noc za ubytování někoho, kdo se možná už dávno vrátil na Ukrajinu a ve skutečnosti tam nebyl,“ míní Pecková.

Větší problémy u větších provozovatelů

Drobnější nedostatky se týkaly evidence nebo zpočátku hygienického zázemí. V zařízeních také někdy chyběly pračky či připomínala staveniště. Závažnější problémy kontroly odhalily spíš u velkých soukromých provozovatelů typu personální agentury. Naopak zařízení spadající pod obce, neziskové organizace či církve žádné problémy neměly.

Kontroly nejsou namátkové, ale ohlášené. Bývají naplánovány na pozdní odpoledne nebo večer, kdy děti nejsou ve škole a u dospělých je větší šance, že by mohli být doma. Podle databáze mělo být v kontrolovaných zařízeních 982 lidí, přičemž ztotožnit se podařilo 498 z nich. Nepřítomnost 83 uprchlíků byla vysvětlena tím, že jsou v práci, 278 se údajně odstěhovalo a zbytek nebyl dohledán.

Ve Středočeském kraji bylo dosud evidováno přes 63.000 uprchlíků z Ukrajiny, z nichž 40.452 zaregistrovala krajská pracoviště. Od 1. dubna přechází koordinace aktivit krajských asistenčních center pomoci Ukrajině z kompetence hejtmanů pod ministerstvo vnitra. Dosavadních pět pracovišť pro uprchlíky však zůstává v regionu nadále v provozu.

autor: Tomáš Maleček | zdroje: Český rozhlas , ČTK
Spustit audio