Kontroverze je dobré znamení, říkají architekti kritizované i obdivované pražské Kunsthalle

23. březen 2022

V Praze vznikla největší tuzemská soukromá galerie Kunsthalle. S jejími architekty Zuzanou Drahotovou a Janem Schindlerem jsme mluvili o tom, jak se stavěla i co všechno se při tom bouralo.

Pražská Kunsthalle nedávno otevřela v Praze na Malé Straně. Vznikla ze Zengerovy transformační stanice, měnírny proudu pro tramvaje, která pozbyla svou funkci. Od roku 2015 je památkově chráněná.

Jak s takovou budovou zacházet? Proč bylo nutné vybourat vnitřní dispozici? Na střešení terasy vznikla současná přístavba – je to správně? A jak je to s financováním Kunsthalle? Kolem nové galerie je spousta otázek. Položili jsme je architektům přestavby ze studia Schindler Seko architekti.

Kunsthalle je zároveň novým výstavním prostorem světového střihu. Co se tam architektům povedlo, z čeho mají radost? „Původně to byla čistě technologická stavba, teď je otevřená pro veřejnost. Je tam vidět okny, svítí se tam…,“ říká Schindler. „Dobře se cítím v kavárně. Líbí se mi taky, jak se ten prostor proměňuje v průběhu dne, jak se mění světlo a celá atmosféra,“ dodává Drahotová.

A jak snáší kritiku? „Pokaždé, když něco stavíte, vzniká tření. Je otázka času, jak se budova zaintegruje. Postupně se vpíjí do organismu města,“ myslí si Schindler.

Poslechněte si celý rozhovor s architekty nejen o nově otevřeném výstavním prostoru v centru Prahy.

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.