Kontroverzní podcast Joea Rogana se Spotify vyplácí. Zato Neil Young mladé neoslovuje, tvrdí Koubský

28. leden 2022

Joe Rogan sám sebe označuje za komika. Tento americký podcaster se rád vyjadřuje ke všemu včetně nemoci covid-19. „Kvůli dezinformacím jej na konci loňského roku kritizovala skupina asi 270 amerických lékařů, vědců a zdravotníků. Vyčítali mu, že odrazoval mladé lidi od očkování, tvrdil, že vakcíny jsou genovou léčbou, či šířil vyvrácené konspirační teorie,“ vypočítá kontroverzní témata David Slížek, šéfredaktor serveru Lupa.cz. Proti Roganovi se teď vymezil zpěvák Neil Young.

Neil Young v otevřeném dopisu streamingovou společnost Spotify vyzval, aby si vybrala: buď jeho produkci, anebo Roganův podcast. Pár dní poté tak hudba Neila Younga ze Spotify zmizela.

Čtěte také

Každou epizodu kritizovaného podcastu Joea Rogana si poslechne kolem jedenácti milionů lidí, kterým je v průměru 24 let. „I proto služba Spotify koupila práva k jeho podcastu za 100 milionů dolarů,“ říká Slížek.

Rogan je tak v současnosti vůbec nejpopulárnější podcaster ve Spojených státech. „Spotify se docela dobře vyplácí, protože zvyšuje zájem nejen o svůj podcast, ale o podcasty na Spotify jako takové. Naproti tomu Neil Young? Mám ho rád, ale je to hvězda minulé nebo předminulé generace a mladé lidi – myslím si – už tolik neoslovuje,“ přiznává Petr Koubský, technický redaktor Deníku N.

Rogan to dovede shodit žertem: ‚Přece nebudete důvěřovat mně. Ani já sám si nedůvěřuju. Já jsem trouba.‘ A tím si dělá alibi.
Petr Koubský

„Navíc je dost sporné, jestli je Rogan opravdu vinen tím vším, z čeho je obviňován,“ dodává redaktor. A poukazuje přitom na to, že sám komik přiznává, že mluví i o tématech, kterým vůbec nerozumí. „Dovede to shodit i takovým žertem, kdy řekne: ‚Přece nebudete důvěřovat mně. Ani já sám si nedůvěřuju. Já jsem trouba.‘ A tím si dělá alibi.“

Čtěte také

Neil Young poukázal svůj protestem na to, že společnost Spotify by měla dostát svým oficiálním stanoviskům. V nich tvrdí, že podcasty společnost moderuje a aktivně zasahuje do obsahu. „Prý nepustí ven takový obsah, který by byl v zásadním rozporu s pravidly slušného chování a zákonnosti,“ vysvětluje Koubský a dodává „Do jaké míry to doopravdy dělají a kde se to dá vidět, že to dělají, nevíme.“

Rogan zkrátka jde spoustě lidem takzvaně na nervy. A spousta lidí jej naopak zbožňuje. „Takoví jsou z hlediska showbyznysu ti nejzajímavější a finančně nejvýnosnější,“ uzavírá Koubský.

Čipy nejsou. Budou?

Pět dnů. Tak dlouho vydrží zásoby čipů průměrnému americkému výrobnímu podniku. Vyplývá to alespoň z výzkumu ministerstva obchodu Spojených států. „V roce 2019 přitom firmy vlastnily čipy na průměrně čtyřicet dní výroby. V případě nenadálého výpadku dodávek by tak řada firem musela omezit nebo zastavit výrobu,“ popisuje situaci ve Spojených státech Slížek.

Čtěte také

„Na vině je pandemie jako taková i obchodní války mezi Spojenými státy a Čínou. Obojí vyvolalo vlny, ze kterých se dosud trh nevzpamatoval,“ míní Koubský.

Dalším důvodem je zvýšená poptávka po čipech napříč výrobními obory. „Třeba u automobilů se silně uplatňuje to, že automobilky přecházejí na elektromobily a na auta s pokročilými systémy automatického řízení. A právě tam přesouvají své zásoby,“ říká redaktor Deníku N a doplňuje:

„V uplynulých dvou letech se tak stalo několik věcí, které znamenají nejen nedostatek, ale i změnu priorit. A to, co vidíme dnes, to je hlavně ta změna priorit.“

Spuštění výroby čipů může skutečně trvat rok, dva i tři. Podle toho, jestli už se začalo dříve, nebo jestli se začíná zcela na zelené louce.
Petr Koubský

V souvislosti s nedostatkem klíčových součástek Joe Biden představil nový zákon, který má do podpory čipů investovat 52 miliard dolarů. „Ještě větší částky pak mají jít na podporu vývoje a výzkumu tak, aby byly Spojené státy v této oblasti schopné konkurovat asijským výrobcům,“ říká Slížek.

Přesto nedostatek patrně ještě nějakou dobu potrvá. „Tohle jsou výroby, jejichž spuštění může skutečně trvat rok, dva i tři. Podle toho, jestli už se začalo dříve, nebo jestli se začíná zcela na zelené louce,“ dodává závěrem Petr Koubský, redaktor Deníku N.

Poslechněte si celý pořad Online Plus. David Slížek společně s Petrem Koubským v něm rozebírají také to, proč německým vydavatelům vadí rozhodnutí Googlu ukončit v prohlížeči Chrome podporu cookies třetích stran, nebo jak velké sociální sítě reagují na trend poslední doby – takzvané NFT.

autoři: David Slížek , Ondřej Skácel
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.