Konzumovat alkohol nesmíte ani na šlapadle, upozorňuje ředitelka Státní plavební správy Klára Němcová

1. srpen 2022

Léto je tady a s ním houstne i provoz na vodě. Napilno má i Státní plavební správa. „Můžete nás potkat na všech oblíbených vodních nádržích,“ upozorňuje Klára Němcová v Blízkých setkáních. Je pro ni letní čas pracovně mimořádný? Proč se nerozhodla pro medicínu či práva Jsou občané na vodě zodpovědní? Dostane se sama na vodu? Co otázka vodních skútrů? Co je statisticky nejběžnějším důvodem nehod na vodě?

Nejen kvůli kontrolám je třeba dávat si pozor na alkohol. I pokud se vypravíte na vodu na šlapadle. „Pokud jste vůdcem plavidla, je vám zakázáno požívat alkohol. Po konzumaci si lidi dodají odvahy a splouvají na plavidlech bez vlastního strojního pohonu nebezpečné úseky. Alkohol není dobrý přítel,“ujišťuje Klára Němcová.

Různých druhů plavidel, jako jsou teď třeba paddleboardy nebo jetsurfy, přibývá. „Novinky vždycky budou a nejhorší je uvažovat o zákazech, protože se pak stejně používají. Takže se snažíme vytvořit pro ně prostory.“

Na vodě se často setkávají lodě s pohonem, bez pohonu a plavci. „Jejich sounáležitost je právně ošetřena. Ale ohleduplnost je alfou a omegou. Protože tím nejslabším článkem jsou pochopitelně plavci. Vymezujeme pro bezpečné koupání speciální prostory, kam plavidla vůbec nesmí,“ uzavírá ředitelka Státní plavební správy Klára Němcová.

autoři: Vasil Fridrich , eh
Spustit audio

Související