Kopidlenský kvítek! Nejšikovnější České ručičky ukázala v soutěži budoucích zahradníků Anna Paříková

12. říjen 2023 15:59

Mistrovství České republiky v zahradnickém oboru v areálu Střední zahradnické školy v Kopidlně, které bylo součástí letošního 29. ročníku Kopidlenského kvítku, se letos 10. a 11. října zúčastnilo 7 týmů: Střední zahradnická škola Rajhrad, Česká zahradnická akademie Mělník, SŠ zahradnická a technická Litomyšl, Střední odborná škola Jarov, VOŠ a SZeŠ Benešov, Střední zahradnická škola Ostrava a Střední škola zahradnická Kopidlno.

Jako každým rokem byla tedy i letos součástí soutěž složená z disciplín pro ověření zahradnické všestrannosti: řízkování, výsadba, roubování, poznávání rostlin, vázání kytice a tajný úkol v podobě přízdoby láhve vína. Zahájení prvních soutěžních disciplín sledovala redaktorka Vlaďka Wildová.

Porotce mimo jiné příjemně překvapilo, že soutěžící dokázali při řízkování jehličnanů v půlhodinovém časovém limitu zaplnit celý zásobník, i to, jak rychle a kvalitně si poradili s osázením záhonu nebo s aranžováním při vazbě kytic na téma Petrův zdar. Zklamáni byli asi nejvíc tím, jak málo pozornosti věnovali někteří účastníci dostatečné přípravě svého nářadí pro řízkování.

„Pro mě jste vítězové úplně všichni, do jednoho. Odvaha, nasazení, ta chuť se prezentovat navenek, to chce dost kuráže. Kéž by byli všichni mladí zahradníci takoví, jako jste vy,“ řekl při slavnostním vyhlašování nejlepších jednotlivců a družstev člen hodnotící komise, zahradní architekt Ing. Petr Halama z Příšovic.

Největším překvapením soutěžního klání byly výsledky ve vazbě kytic

První tři místa totiž obsadili výhradně chlapci.

Čtěte také

První z nich, Vojtěch Tužina ze Střední odborné školy Jarov Praha uvázal podle ředitelky kopidlenské školy Lenky Noskové doslova „uvil“ vzdušnou kytici, k níž navíc přidal i písemné motto: „Světle modrá kytice pro rybáře s rybími šupinami, které se třpytí jako tajemství pod hladinou, připomíná krásu a mystiku rybářských dobrodružství.“

Prozradil, že s textem mu pomohla umělá inteligence. Dodejme, že Vojtu Tužinu z Jarova dělil od celkového prvního místa, které získala Anna Paříková, jen jeden bod.

Vítězka bude jako jediná budoucí zahradnice z celé ČR odměněna ještě v červnu příštího roku v Brně na největší prestižní přehlídce řemesel a řemeslných oborů České ručičky. Vyhlašuje ji Jihomoravský kraj a cílem je popularizace učňovského školství v očích mladých lidí, jejich rodičů, učitelů i široké veřejnosti.

29. ročník Kopidlenského kvítku pokračuje v pátek 13. října přírodovědnými soutěžemi žáků základních škol, v sobotu 14. října ho uzavře velká zahradnická výstava s kulturním programem, dražbou soutěžních kytic a prohlídkou vyzdobených zámeckých prostor.

Spustit audio

Související