Koronakrizi vidí jako příležitost. Prodal i motorku, aby měli peníze do začátku podnikání na Šumavě

Nový kiosek s kvalitní kávou, domácími koláči, chleby s pomazánkou a polévkami si v šumavském Srní otevřeli studentka ekonomie Adéla Dvořáková a čerstvý absolvent stejného oboru Jaromír Šafařík. 

Peníze do začátku si mladý pár vydělal na brigádě v Rakousku a Jaromír kvůli tomu prodal i motorku. „Do začátku je potřeba tak šedesát sedmdesát tisíc,“ upřesňuje vlasatý mládenec, který nedávno promoval a z rodných Klatov to do Srní nemá daleko.

Zjistěte, co se děje v Česku, třeba jen kousek od vás, anebo naopak na druhém konci republiky. Naši letní reportéři jedou za vámi.

Poslouchejte Radiožurnál po celé prázdniny nebo sledujte naše sociální sítě.

„Nejdražší je stylový dřevěný stánek, který nám vyrobil tesař podle našeho návrhu,“ říká Adéla, která ještě studuje a na práci v kiosku se vyloženě těší.

„Zatím jsme tu třetí den a jde to. Snad všechno zaplatíme a něco nám zbyde.  Máme v plánu tu být do konce sezóny,“ směje se štíhlá dívka, která sama peče koláče a vyrábí pomazánky. „Chtěla jsem péct i chleba, ale nakonec jsme se rozhodli, že si ho necháme vozit z vynikající pekárny v Sušici.“

Místo talířů prkénka

Práci v pohostinství si vyzkoušeli už dřív, a tak se podnikání nebojí. Epidemie jim svým způsobem nahrála. „Řekli jsme si, že lidi nepojedou do ciziny, ale zůstanou v Čechách a na Šumavě bude plno. Zatím to vypadá dobře, ale nesmí moc pršet,“ usmívá se odpovědný vedoucí Jaromír Šafařík. 

„Tohle je dobré místo, hned u zastávky autobusu, tak tu můžou lidi počkat,“ odhaduje Adéla a připravuje na prkénku opečený chléb. „Tahle malá prkénka nám zbyla jako odřezky ze stavby stánku. Tak je používáme místo talířů.“

Čtěte také

Dvojice jde s dobou, na pivo používá pouze zálohované půllitry, aby se nehromadily odpadky. „Výčepní zařízení nám půjčil pivovar, čepujeme tu jejich pivo,“ naznačuje možnosti podnikání čerstvý ekonom.

Okno do Šumavy

Stylový kiosek dostal název Okno do Šumavy a otevřeno má každý den, od rána do večera.

„Nazdar, natahuje ruku k okénku Jan Vlček a zdraví kamaráda z rodného města. „Brácha říkal, že už jste začali, tak jsem se musel přijet podívat,“ říká učitel a objednává si několik chlebů a česnekovou polévku pro sebe a svoji přítelkyni.

„Vynikající,“ pokyvuje hlavou Anna, která má v poslední době prý dost zvláštní chutě. „Je perfektní, že ho to napadlo a že do toho šel,“ hlásí učitel Jan, a pro jistotu si u kamaráda objednává ještě pivo. „Okno do Šumavy v pohodě.“

autoři: Ľubomír Smatana , prh
Spustit audio

Související