Kostel na Chlumku v Luži vznikl kvůli vzácnému zázračnému obrazu Panny Marie Pasovské

9. listopad 2018
Česko – země neznámá

Kdyby nebylo svatebního daru, který hraběnka Eva  Marie Maxmiliána ze Žďáru dostala při svatbě s Vilémem Slavatou, pravděpodobně by v Pardubickém kraji dnes nestál barokní skvost - kostel Panny Marie Pomocné na Chlumku v Luži. Vzácná kopie zázračného obrazu Panny Marie Pasovské totiž budila takový zájem lidí, že se hraběnka rozhodla pro něj vytvořit vhodné místo.

 

 

 

A to nejen proto, aby ho mohlo vidět co nejvíc lidí, ale aby tím i upevnila katolickou víru v kraji. A byl to právě břidlicový vrch Chlumek, kde byla v roce 1690 zahájena stavba původního kostela.

Ke kostelu v Luži vede několik schodů. Když k němu vystoupáte, naskytne se vám krásný výhled do okolní krajiny. Uvidíte Polabskou nížinu, část Svitavské pahorkatiny a dohlédnout je možné až k Vysokému Mýtu. A po vstupu do kostela budete ohromeni barokní krásou vnitřku lodi.

Obraz, který Eva Marie Maxmiliána dostala od svého bratra Františka Jiřího Eusebia, dnes můžete vidět umístěný přímo na oltáři. Jde o velmi zdařilou kopii Panny Marie Pasovské od Lucase Cranacha staršího.

V roce 2012 byla městu Luži přiznána dotace na obnovu kostela, a tak byl ze strany přistavěn výtah, určený zejména pro pacienty místního rehabilitačního ústavu - Hamzovy léčebny. Pro vozíčkáře byl totiž problém kostel navštívit kvůli schodům, které ke svatostánku vedou.

A protože je kostel Panny Marie Pomocné poutním kostelem, poutě se tam dodnes konají. A zajímavé je, jak je místní lidé mají od nepaměti pojmenované. V květnu je to pouť Třešňová, v srpnu Okurková a v září Švestková. A proč tomu tak je?

Na poutě vždy chodili lidé z širokého a dalekého okolí a pochopitelně s sebou vodili i děti. Prodával se tam perník a další dobroty a děti se často ptaly rodičů: „Kdy už půjdeme do Luže na pouť?“ A protože děti neznají měsíce, začalo se říkat: „Až budou červenat třešně, tak půjdeme na Chlumek na pouť.“

autor: BAL
Spustit audio