Kostel ve Štiboři má novou kopuli

Novou kopuli má od včerejška věž kostela svatého Mikuláše ve Šitboři na Domažlicku. Do makovice místní ukryli vzkaz potomkům.

Kostel Ve Štiboři na Domažlicku se díky místním nadšencům pochlubí opravenou věží. Vrátila se na ni totiž nová kopule a pozlacený kříž. O obnovu gotické památky se stará spolek místních obyvatel spolu s původními rodáky odsunutými po válce do Německa. Pomocí dochovaných fotografií a dřevěných části původní báně nechali vyrobit repliku.

 

„Tady vidíme osm ramenátů té cibule, vyrobené středověkým způsobem, tedy samé dřevěné klínky a podpěry. Navrch se bude nasazovat zhruba dvoumetrový pozlacený kříž a pod tím bude makovice, do které budeme vkládat vzkazy do budoucnosti,“ popsal vzhled věže místopředseda spolku Mikuláš, Ivo Dubský. O umístění dokumentů do schránky se postaral svářeč Michal Kroc. „Musím nahřát pájku mimo, protože jsou uvnitř dokumenty, aby se neponičily. Schránku zaletuji, aby se tam nedostala voda,“ vysvětlil.

O obnovu gotické památky se stará spolek místních obyvatel spolu s původními rodáky odsunutými po válce do Německa. Pomocí dochovaných fotografií a dřevěných části původní báně nechali vyrobit repliku

Tesař Radim Tluček vysvětlil postup při umisťování nové kopule: „Spouštíme lana, abychom mohli konstrukci vynést nahoru na věž. Umístí se najednou celá konstrukce, která váží pět tun.“ Usadit kopuli se podařilo na první pokus, ale tím práce na opravách kostela nekončí. Konstrukce se obalí měděnými plechy a rekonstrukce se dočkají omítky, schody i venkovní fasáda.  

autoři: Martina Klímová , Michaela Svobodová
Spustit audio