Kostelec nad Orlicí zaměstnává paní na hlídání dětí. Zájem o jejich služby roste

24. únor 2014

Město Kostelec nad Orlicí snad jako jediné v republice zaměstnává dvě paní na hlídání. Služba funguje pro rodiny z města i jeho okolí od loňského července a od té doby má zhruba 30 klientů, kteří ji využívají průběžně. Cenově je velmi příznivá, hodina hlídání stojí 40 korun.

První paní na hlídání dětí začala v Kostelci nad Orlicí pracovat v červenci. Tenkrát byli někteří členové rady proti. Nedávno ale město přijalo další paní na hlídání.

Podle tajemníka radnice Jaroslava Brandejse registrují na tuto službu samé kladné ohlasy a stoupá počet klientů, kteří ji využívají: „Aby se to mohlo dál rozvíjet, tak už v podstatě činnost jedné paní nestačí, a proto jsme přijali druhou,“ vysvětluje Brandejs.

Službu od samého začátku využívá například paní Olga Smrčková, maminka dvou dětí. I jí se stávalo, že už nebyl volný právě ten termín, který potřebovala. I teď si ho rezervuje dlouho dopředu: „Když vím, že někam potřebuju jet nebo potřebuju něco zařídit, tak mám dlouho dopředu holky objednané, obě dvě.“

Hlídání dětí město zakládalo s myšlenkou, aby rodiče bez babiček mohli jít za kulturou nebo sportem, aby měli nějaký volný čas a mohli ho aktivně využít.

Paní na hlídání docházejí do rodin, nebo rodiče vozí děti k nim domů. Do budoucna by ale mohla přibýt další služba - zatím nespecifikované zařízení, kde by mohly být děti spolu. A to by znamenalo zaměstnat dalšího člověka.


Zvětšit mapu
autor: KS
Spustit audio