Koupili si ruinu a postavili hrad. Rabštejn se daří majitelům obnovit

29. listopad 2023

Na hrádku Rabštejn u Chrudimi se podařilo vrátit čas. Před několika lety zříceninu odkoupili soukromí vlastníci. A postupně se jim podařilo hrad obnovit.

Před deseti lety Rabštejn na Chrudimsku prakticky neexistoval. Dokázal přečkat středověk a druhou šanci dostal v období romantických honů a hostin. Jenže pak hradní palác pobořila vichřice a pak už jen chátral.

Zříceninu v roce 2014 koupila parta kamarádů. Bylo jim líto, že místo, které znají, doslova mizí před očima. Začali stavět a podařil se jim malý zázrak. Rabštejn teď vypadá tak, jako by kníže právě zamkl dveře. Okna znovu zdobí erby šlechtických rodů a těžkým klíčem je možné otevřít dveře do hradního paláce.

Splněný sen

Vít Novák, jeden z majitelů hradu, pochází ze sousední vesnice. Zachránit hrad, který znal odmalička, pro něj byl sen. A ten se mu podařilo splnit.

Takto mohl vypadat sál hradu v minulosti. Nyní je obnoven

„Podařilo se nám ten palác dát zase zpátky do těch dimenzí, jak ho Auerspergerové měli do toho roku 1942, potažmo pak Trauttmannsdorfové do 1945. Ten palác v 60. letech minulého století zanikl. Ty prostory jsou znovu, jak byly. Jsme za to rádi,“ říká Novák.

Majitelé se spolu s pomocníky snaží vrátit čas zpátky. A vrátit i to, co postupně popadalo z hradu dolů nebo co skončilo pod nánosy hlíny a sutin. Jen letos stály opravy hradu víc než milion korun.

„My jsme byli středověký hrad, který v roce 1856 Vincenc Karel z Auerspergu si přestavěl na lovecký hrádek. My jsme ty jeho prostory rekonstruovali, rehabilitovali s tím, že pokud se někde podařilo najít cosi středověkého, tak nám to přišlo líto schovat, takže tady nacházíme ve stěně původní stropní trámy ze středověku. Máme tady dvě středověká střílnová okna,“ popisuje Vít Novák.

Malé muzeum, kulturní akce i obřady

Proměnu není možné přehlédnout. Rabštejn znovu stojí a přitahuje návštěvníky. „Spousta jich chodí a říká, že jsme jim vrátili dětství. Dokonce přišel pán a povídá, že to máme hezký, jestli tam budeme dávat okna a dveře. Já jsem mu říkal, že budeme. Tak se zeptal, jestli bychom nechtěli starou kliku. Já jsem se divil, na co bychom potřebovali starou kliku. On povídá, že je to stará klika z hradu Rabštejn, že ji v 70. roce odtamtud odnesl a že by nám ji vrátil. Takže my ji tady máme zpět na tom původním místě. On mi ještě říkal, že ji neukradl, že ji zachránil. Bylo to skvělé, protože jsme podle této kliky mohli udělat všechny ostatní kliky,“ vypráví Novák.

Majitelé připravují vlastní malé muzeum. A hrad chtějí otevřít i pro ostatní. „Rádi bychom tam na jaře uspořádali první vítání občánků obce Rabštejnská Lhota. Dále se nabízejí svatební obřady, případně nějaké kulturní akce. Je tady vidět velký kus práce, není to zřícenina, je to opravdu už hrad. Nabízejí se tak další možnosti, jak to využít,“ popsala další společné plány nezávislá starostka Rabštejnské Lhoty Michaela Charvátová.

Spustit audio

Související