Kraj otevřel v Hradci Králové domov pro zdravotně postižené. Zařízení nabídne služby 18 klientům

8. září 2023 08:05

V Hradci Králové je k dispozici nový domov pro osoby s postižením. V místní části Roudnička ho nechal za 80 milionů korun postavit Královéhradecký kraj. Domov je určený pro lidi s těžkým mentálním nebo kombinovaným postižením, na Hradecku jde podle zástupců krajského úřadu o první podobné zařízení. Klienti by se do něj měli stěhovat na začátku října.

Nový domov nabídne zázemí osmnácti lidem. Zařízení je komunitní. Život v něm by se tedy měl co nejvíce podobat životu v běžné domácnosti.

„Dispozičně je budova řešena tak, že se jedná o tři bytové jednotky. V každém bytě bude bydlet 6 uživatelů služby. Všechny ostatní obslužné prostory jsou mimo ty byty. Mělo by se to co nejvíce blížit přirozenému prostředí jako doma,“ popisuje Alena Goisová, ředitelka organizace Domov Dědina, která zařízení v Roudničce provozuje.

Klienti budou ubytovaní v jednolůžkových pokojích

V bytě budou mít k dispozici vlastní kuchyň, dvě koupelny a obývací pokoj s jídelním koutem. I když budou žít v oddělených domácnostech, 24 hodin denně se o ně bude starat personál.

Čtěte také

„Celkem tady bude 13 pracovníků sociálních služeb, dvě zdravotní sestry a jedna fyzioterapeutka. To neznamená, že jsou všichni v práci najednou. Ale přes den tady bude 4 až 5 lidí, vysvětluje Alena Goisová.

A dodává, že součástí denního programu klientů budou zdravotní procedury a také volnočasové aktivity. „Každému klientovi se vytvoří individuální plán péče podle jeho potřeb, podle jeho přání a schopností. Pokud je schopen, můžeme mu zprostředkovat práci v chráněné dílně nebo i na běžném trhu. Pokud má větší postižení, snažíme se, aby dosáhl co největší soběstačnosti.

Domov vznikl v Roudničce na místě bývalého národního výboru a hasičské zbrojnice. Stavbu provázely problémy, místní projekt odmítali.

Královéhradecký kraj otevřel v Hradci Králové domov pro zdravotně postižené

„Tenhle projekt se vyvíjel už poměrně dlouho. Vím, že tady byly i problémy získat stavební povolení, že to místní úplně nepřijímali. My jsme v loňském a předloňském roce komunikovali s komisí místní samosprávy, byli jsme s paní ředitelkou na veřejných projednáváních. Snažíme se vysvětlovat, jaká klientela tady bude, upřesňuje náměstkyně hejtmana pro sociální věci Martina Berdychová z hnutí Východočeši.

Podle ní kraj připravuje stavbu dalších komunitních zařízení, například v Novém Městě nad Metují, v Jaroměři a v Jičíně.

Spustit audio

Související