Kraj podpoří malé obchody na vesnicích. Z programu „Obchůdek“ mohou získat až 120 tisíc korun

27. září 2022 11:30

Olomoucké hejtmanství v úterý vyhlásí dotační program na podporu malých venkovských prodejen. Schválili to na svém pondělním zasedání krajští zastupitelé. 

Podrobnější informace o programu s názvem Obchůdek nám teď řekne náměstek hejtmana Jan Šafařík ze Spojenců – Koalice pro Olomoucký kraj.

Jsou venkovské prodejny ohrožené? A jak se může do jejich provozu promítnout aktuální situace s drahými energiemi a všeobecným zdražováním?
Venkovské prodejny bohužel dlouhodobě ohroženy jsou. V obci do tisíce obyvatel jsou tyto obchůdky odkázané na podporu a dotace a vzhledem ke zdražování energií je jejich situace ještě vážnější. Dostupnost nákupu na malých obcích já považuji za veřejnou službu, proto se snažíme jejich existenci a provoz finančně podporovat, protože funkční obchod v obci je podmínkou rozvoje života na venkově.

Kdo tedy může o dotaci v programu Obchůdek žádat a jaká je maximální výše podpory?
Žádat mohou provozovatelé v obcích do tisíce obyvatel nebo místních částech v obcích o velikosti 3000 obyvatel a maximální výše podpory je u obcí do 500 obyvatel 120 tisíc korun a u větších obcích do tisíce obyvatel je to 100 tisíc korun.

Odkdy budou úředníci žádosti přijímat a kdy o nich rozhodne krajská samospráva?
Příjem žádostí je od konce října do 15. listopadu a schvalování žádostí proběhne na začátku prosince tohoto roku.

Spustit audio