Kraj Vysočina testuje v okolí Velkého Meziříčí rozšířenou pečovatelskou službu, starším a nemohoucím lidem umožní zůstat déle doma

22. leden 2024 14:31

Populace v Česku stárne a péče o seniory a nemohoucí je tak čím dál dražší. V okolí Velkého Meziříčí proto kraj Vysočina testuje rozšířenou terénní pečovatelskou službu, která umožní zůstat starým lidem delší dobu doma.

Dostupnost a rozsah pečovatelské služby se od ledna zvýšila ve více než padesáti obcích. Nově funguje sedm dní v týdnu. Až dosud byl její rozsah omezený jen na pracovní dny. Pečovatelky jsou pro lidi dostupné až dvanáct hodin denně. „Jako rodina jsme se usnesli, že chceme mít mamku doma,“ vysvětluje Zdeňka Zikmundová, která využívá terénní službu pro svoji matku.

„Dokrýváme bílá místa, kam dosud pečovatelská služba nezajížděla. Od 1. 1. jsme nárůst klientů zaznamenali,“ popisuje ředitelka Sociálních služeb Velkého Meziříčí Jana Nachtigalová. Kvůli tomu potřebuje přijmout tři nové pracovnice.

Z 55 obcí 54 přistoupilo ke spolufinancování služby. Obce přispívají 100 korun na hlavu. Dohromady jde o asi 4 miliony korun. Část peněz posílá i kraj. Hejtmanství chce službu do budoucna rozšířit i do dalších lokalit.

Spustit audio