Kraje by mohly dostat další tři miliardy na opravy silnic druhých a třetích tříd

12. leden 2016

Na opravy silnic by letos kraje mohly dostat až tři miliardy korun navíc. Prezidenta Miloše Zemana o tom na Pražském hradě informoval šéf financí Andrej Babiš z hnutí ANO. Babiš tak reagoval na Zemanovy výtky, že se vládě nedaří dostatečně čerpat evropské peníze.

„Skutečně doprava zapracovala skvěle. V prosinci byla fakturace 26 miliard. Dokonce se nám povedlo na dopravě ušetřit peníze z českého rozpočtu, to znamená, že se nám podařilo inkasovat peníze z Evropy. Takže pravděpodobně tam vznikne rezerva tři miliardy korun, které bychom chtěli dodatečně nabídnout do krajů na opravu silnic druhé a třetí třídy,“ přiblížil Babiš.

Kromě resortu dopravy vyzdvihl ministr také úspěšné čerpání evropských dotací u ministerstev průmyslu a obchodu a životního prostředí.

Se Zemanovou kritikou nedostatečného čerpání pro oblast vědy, výzkumu a inovací ale Babiš souhlasil. Podle něj za to může fakt, že problematiku řeší několik úřadů.

„Pan prezident má pravdu, že v čerpání prostředků vědy a výzkumu to nedopadlo úplně ideálně a že jsme to možná mohli udělat ještě líp. Ale tam je to vlastně dáno tím, že věda a výzkum je roztroušena po vícerech resortů a není to centralizované,“ připustil.

Zeman s Babišem mluvili rovněž o migraci. Podle ministra se shodují na tom, že celá situace skončí uzavřením vnější hranice Evropské unie.

autor: vma
Spustit audio