Krajinu České Kanady mapují amatérští filmaři z Jindřichova Hradce pomocí dronu

18. říjen 2019 10:39

Kůrovcová kalamita mění českou krajinu. Amatérští filmaři z Jindřichova Hradce proto chtějí její podobu zachytit pro příští generace. Pomocí dronu natáčejí v České Kanadě.

K vidění byli například na samém okraji České Kanady, na louce za Malíkovem nad Nežárkou. „Teď vymýšlíme, kterou zástěnu použijeme na objektiv. Záleží vždy na podmínkách, my jsme rádi, když je počasí hodně výrazné, kontrastní,“ popisuje při práci autor námětu Petr Pokovba.

Záběry z České Kanady společně se svým týmem natáčí od začátku letošního roku. „Říkám, že nastal čas velké obnovy a naší šancí je zaznamenat Českou Kanadu, jak vypadá ještě teď. Za deset nebo dvacet let bude úplně jiná. My ji máme rádi takovou, jaká je, a letecké záběry nám umožňují zaznamenat celek,“ vysvětluje.

Dron ovládá ze země pomocí tabletu Ondřej Pumpr. Míří s ním směrem k lesu ke skupině srnek. „My nejsme žádní rušiči ani pronásledovači tiché přírody. S minimálním zásahem se vypaříme a vždy se snažíme techniku využít snad ku prospěchu krajiny tím, že zaznamenáme její fantastickou podobu,“ dodává Petr Pokovba.

Diváci ve filmu uvidí letecké záběry rozmanité krajiny České Kanady ve všech čtyřech ročních obdobích, ale také záběry ze země. Chybět nebudou typické kameny, zámek Landštejn nebo kapličky.

Spolupráci na filmu přislíbil herec Ondřej Vetchý, který namluví komentář. Pro snímek vznikne i autorská hudba.

Autoři proto založili takzvanou crowdfundingovou kampaň, ve které chtějí vybrat 280 tisíc korun. „Kampaň se jmenuje Krajinou České Kanady, poběží do konce října a lidé mají možnost nás podpořit finančním darem za nějakou odměnu, třeba účast na premiéře,“ říká Petr Pokovba. Přispět je možné na webu.

V České Kanadě bude tým kolem Petra Pokovby natáčet do konce letošního roku. V premiéře by snímek měli diváci vidět v kině Střelnice v Jindřichově Hradci v březnu příštího roku.

Spustit audio

Související