Krajští silničáři se budou bránit pokutě u soudu. „Nevěřím, že by tam docházelo k rozkrádání,“ míní hejtmanka

18. únor 2020

Policisté z Národní centrály proti organizovanému zločinu prověřují dokumenty krajských silničářů. Začátkem února zasahovali na středočeské správě silnic. Nikoho nezadrželi, ani neobvinili. Podle vyjádření kraje si pouze vyžádali materiály. Případem se ale podle mluvčího policejního útvaru Jaroslava Ibeheje dál zabývají. Co je předmětem vyšetřování, neupřesnila dosud policie, ani hejtmanství.

Nic nového neřekla na pondělní tiskové konferenci ani hejtmanka Jaroslava Pokorná Jermanová (ANO). Připomněla, že jak ona, tak ani ředitel krajských silničářů nebudou živou kauzu podrobně komentovat kvůli probíhajícímu vyšetřování. Podle hejtmanky ale za útoky na organizaci stojí předvolební boj. „Ty politické útoky jsou dlouhodobé a návštěva policie nikdy není příjemná. Na druhou stranu já sama jsem ráda, že policie už jednou provždy vyřeší spekulace, kterým já nevěřím, tj. že by došlo k rozkrádání silnic Krajské správy a údržby silnic,“ uvedla hejtmanka s tím, že organizace je pravidelně kontrolovaná audity a zaměstnanci krajského úřadu. Navíc prý zveřejňuje všechny zakázky nad sto tisíc korun. Tendry krajské správy silnic opakovaně napadá opoziční zastupitel za ODS Michael Pánek. Podle něj kraj přišel za poslední roky špatným hospodařením organizace o stovky milionů.

Právě Pánek například loni upozornil na zakázku na opravu vodorovného dopravního značení na silnicích druhé a třetí třídy za necelých 24 milionů korun. Podle něj ji silničáři rozdělili na 4 části tak, aby díky tomu vybírali zhotovitele v režimu zakázek malého rozsahu. Oslovovat pak měli pouze předem vybraný okruh dodavatelských firem. Úřad pro ochranu hospodářské soutěže proto silničářům už vyměřil pokutu 300 tisíc korun. Hejtmanka ale potvrdila, že správa silnic se bude proti tomuto rozhodnutí bránit správní žalobou. Tu podá do 14 dnů. Silničáři totiž tvrdí, že zakázku jen prakticky rozdělili do 4 geografických oblastí, podle okresů.

autor: Vojtěch Šrámek | zdroj: ČTK
Spustit audio