Král Šumavy nebo žena s Alzheimerovou chorobou přinesli hercům Jihočeské Thálie

8. květen 2022

Ocenění za výrazné umělecké počiny, takzvané Jihočeské Thálie, uděluje Jihočeské divadlo ve všech čtyřech souborech. Navíc předává Cenu diváků za nejlepší inscenaci a výkony v oblasti rozhlasového herectví tradičně oceňuje Český rozhlas České Budějovice.

Napříč všemi kategoriemi proplul v obou covidových letech Tomáš Drápela. Obdržel například Cenu Českého rozhlasu za dvanáctidílnou četbu na pokračování Návrat Krále Šumavy. „Tahle práce mě moc bavila. To je prostě moje téma. Už za totality jsem jezdil na Šumavu a tu krajinu jsem si zamiloval, zároveň mě vždycky fascinovala právě ta železná opona,“ říká herec, který hlavní roli ztvárnil i v divadelním zpracování románu Davida Jana Žáka.

Herečka Věra Hlaváčková už má doma řadu Jihočeských Thálií, teď k nim přibyla další za hlavní roli v inscenaci Pořád jsem to já o ženě, která trpí Alzheimerovou chorobou. „Je to něco, co jsem nikdy dřív nedělala. Na jevišti mluvím sama se sebou, takže jsem se nejdřív musela naučit svoje druhé já, spoustu textu, který se natočil na film. To se potom promítá během inscenace a problém je, že se to nedá posunout ani zrychlit, takže se musím s textem, který říkám na jevišti, přesně trefit,“ popisuje.

Dalšími oceněnými za rok 2021 jsou například herec Tomáš Kobr za roli v inscenaci Perplex, Dana Ibragimová a Vít Piskala z Malého divadla, operní pěvci Soňa Godarská a Jan Hnyk za výkon v představení Mefistofeles a tanečníci Mai Iwamoto a Sebastiano Mazzia za roli v baletu Mechanický pomeranč. Více si poslechněte v kulturním magazínu Kavárna.

Spustit audio

Související